Detail předmětu

Ochlazování budov

FAST-BT55Ak. rok: 2020/2021

Účelem předmětu je seznámit studenty s problematikou chlazení pro potřeby klimatizace a základy chlazení pro uchovávání potravin.
V úvodu se zabývá základními pojmy termodynamiky a základy teorie chladicích oběhů. Stěžejní náplní předmětu jsou užívané druhy strojního chlazení,jejich klasifikace a hlavní části strojních chladicích oběhů. Chladiva a teplonosná média, vlastnosti a současné požadavky na ně. Strojovny chlazení. Příslušné normativy. Dalšími tématy jsou současné nové trendy v technice chlazení a energeticky úsporné způsoby chlazení, včetně akumulace chladu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav technických zařízení budov (TZB)

Výsledky učení předmětu

Studenti získají základní znalosti o systémech chlazení v budovách. Studenti budou schopni využít tyto znalosti pro volbu efektivních a návrh základních systémů chlazení budov.

Prerekvizity

Sdílení tepla, základy termodynamiky, větrání a klimatizace, dimenzování potrubních sítí, vzduchové systémy klimatizace, tvorba projektové dokumentace, útlum hluku

Osnovy výuky

1. Úvod do chladicí techniky. Chladicí cykly.
2. Tepelná zátěž budov a návrhový chladicí výkon. Projektová dokumentace.
3. Chladiva a teplonosné látky (nemrznoucí směsi).
4. Koncové prvky – ventilátorové konvektory, indukční jednotky
5. Zdroje chladu
6. Chladiče kapalin, chladicí věže, úprava vody.
7. Hydraulika chladicích soustav. Tepelné izolace.
8. Chladicí stropy.
9. Systém split. Koncepce chladicích systémů. Strojovny chlazení.
10. Chladírny a mrazírny.
11. Alternativní a pasivní způsoby chlazení.

Učební cíle

Základy chladicí techniky pro obory technických zařízení budov.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Dvořák,Z.: Základy chladicí techniky. SNTL/ALFA Praha, 1986. (CS)
coll. - 1994 ASHRAE Handbook: Refrigeration - Systems and Applications. SI Edition, 1994. (EN)
von Cube,H.L.: Lehrbuch der Kaeltetechnik , Band 1 + 2. C. F. Mueller Verlag, 1997. (DE)

Doporučená literatura

Gutkovski K.: Chladicí technika. SNTL, Praha, 1982. (CS)
Hewitt,G.F., Whalley,P.B.: Gas-Liquid Flow and Heat Transfer. Pergamon Press, New York, 1989. (EN)
Recknagel,H.,Sprenger,E.,Schramek,E.R.: Taschenbuch fűr Heizung + Klimatechnik. Oldenburg Verlag Münchem, 2001. (DE)
Zimmerman, M.: Handbuch der passiven Kühlung. Frauenhofer IRB Verlag, 2003. 978-3-8167-6267-6. (DE)
2006 ASHRAE Handbook: Refrigeration - Systems and Applications, SI Edition. ASHRAE, 2006. 1931862869. (EN)
Hundy et all: Refrigeration and Air-Conditioning. 2008. 978-0-7506-8519-1. (EN)
Pohlmann: Pohlmann-Taschenbuch der Kältetechnik: Grundlagen, Anwendungen, Arbeitstabellen und Vorschriften. Berlin: VDE VERLAG GMBH, 2008. 978-3788078249. (DE)

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do chladicí techniky. Chladicí cykly. 2. Tepelná zátěž budov a návrhový chladicí výkon. Projektová dokumentace. 3. Chladiva a teplonosné látky (nemrznoucí směsi). 4. Koncové prvky – ventilátorové konvektory, indukční jednotky 5. Zdroje chladu 6. Chladiče kapalin, chladicí věže, úprava vody. 7. Hydraulika chladicích soustav. Tepelné izolace. 8. Chladicí stropy. 9. Systém split. Koncepce chladicích systémů. Strojovny chlazení. 10. Chladírny a mrazírny. 11. Alternativní a pasivní způsoby chlazení.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Chladicí oběhy. 2. Výpočet tepelné zátěže budovy. 3. Návrh indukčních jednotek/ jednotek fancoil – výkresová dokumentace. 4. Zdroj chladu a strojovna – var. A – výkresová dokumentace. 5. Zdroj chladu a strojovna – var. B – výkresová dokumentace. 6. Schéma zapojení chlazení 7. Návrh potrubní sítě – dimenzování potrubí, tepelné izolace v. č. 9 8. Chladicí stropy – návrh, koncepční řešení vybraných místností, studie v. č. 10 9. Split systémy – návrh pro vybrané místností, koncepční řešení, studie v. č. 11 10. Chlazení pro účely distribuce potravin – návrh chladírny, nebo mrazírny 11. Zápočet