Detail předmětu

Technologie betonu - laboratoře

FAST-BJ03Ak. rok: 2020/2021

Provedení základních technologických zkoušek kameniv podle platných ČSN. Praktické odzkoušení vybraných normových metod stanovení konzistence podle platných ČSN na konkrétně stanovených připravených betonových směsí.
Sledování vlivu množství vody v betonu při konstantní dávce cementu na zpracovatelnosti betonu a na pevnost betonu po 7 dnech normálního zrání. Praktické ověřování vlivu vybraných technologických proměnných při namíchání BS na zpracovatelnost ČB, fc/7d, D/7d a smršťování betonu v čase při normovém zrání.
Stanovení fyzikálnch vlastností hotového betonu po 28 dnech normového zrání. Stanovení vlivu granlometrie kameniva a plastifkačních přísad na reologické vlastnosti čerstvého betonu a na pevnost ztvrdlého betonu při zvolených konst.proměnných.
Stanovení minimální mezerovitosti.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav technologie stavebních hmot a dílců (THD)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu získáním praktických poznatků o vlastnostech čerstvého a ztvrdlého betonu. Osvojením zkušebních postupů vstupních složek a parametrů čerstvého a ztvrdlého betonu. Praktickým ověřením teoretického návrhu složení betonu.

Prerekvizity

Teoretické základy z technologie betonu, teoreticky a prakticky zvládnuté metody pro zkoušení složek betonu

Učební cíle

Cílem předmětu je získání praktických poznatků o vlastnostech čerstvého a ztvrdlého betonu. Osvojení zkušebních postupů vstupních složek a parametrů čerstvého a ztvrdlého betonu. Praktické ověření teoretického návrhu složení betonu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Bodnárová L., Bydžovský J: Návody do cvičení. ÚTHD, FAST, 2002.

Doporučená literatura

Popovics, S.: Concrete Materials - Properties, Specifications. William Andrew Publishing/Noyes, ISBN: 0-8155-1308-9, 1992.
A.M. Neville: Properties of Concrete. LONDON, ISBN: 0582279380, 1996.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvodní cvičení ♦ 2. Základní technologické zkoušky kameniv ♦ 3. Výpočty poměrů míchání kameniv, prolínání frakcí ♦ 4. Návrhy složení betonu z přírodního kameniva ♦ 5. Odzkoušení 4 normových metod stanovení konzistence ♦ 6. Praktické zadání návrhu složení BS pro zadanou třídu, konzistenci, druh cementu a kameniva ♦ 7. Exkurze do výrobny transportbetonu ♦ 8. Sledování vlivu množství vody v betonu při konstantní dávce cementu na zpracovatelnosti betonu a na pevnost betonu po 7 dnech normálního zrání ♦ 9. Sledování vlivu plastifikačních přísad na vlastnosti čerstvého i ztvrdlého betonu ♦ 10. Kontrola kvality betonu s využitím matematické statistiky ♦ 11. Stanovení vlivu poměru drobného a hrubého kameniva na konzistenci čerstvého betonu a na pevnost ztvrdlého betonu ♦ 12. Rozbor čerstvého betonu ♦ 13. Stanovení vlivu provzdušňovacích přísad na vlastnosti betonu