Detail předmětu

Ruština pro začátečníky

FAST-BYR1Ak. rok: 2020/2021

Témata – představování, pozdravy, telefonování, základní informace o sobě, národnosti, na návštěvě, rodina.
Zvuková a grafická stránka jazyka - azbuka, přízvuk, intonace, výslovnost, pravopis.
Mluvnice – oslovení, číslovky, časování sloves, základní vzory podstatných jmen, osobní a přivlastňovací zájmena, zvratná slovesa, slovesné vazby.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu, čímž je zvládnutí základů ruštiny, tedy psané a mluvené azbuky, základní slovní zásoby a základních gramatických jevů, dále také schopnost číst, překládat a vytvářet velice jednoduché ruské texty.

Prerekvizity

Žádné.

Učební cíle

Zvládnutí základů ruštiny, tedy azbuky v psané i mluvené formě, základní slovní zásoby a gramatiky. Schopnost přečíst, přeložit a vytvořit velmi jednoduché texty.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

JELÍNEK, Stanislav. Raduga 1: po-novomu. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-7238-659-8. (RU)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Úvodní hodina, azbuka - čtení , psaní 2.1L-představování, rozhovory, cvičení, protiklad, přízvučné a nepřízvučné slabiky, procvičování azbuky, čtení, psaní - písmena "?,?,?,?,?,?,?,?,?,?,?,?,?" 3.2L-Seznam se, četba a poslech rozhovorů, nová slovní zásoba a fráze, písmena "?,?,?,?,?", ruské říkanky 4.2L-pozdravy, telefonování, rozhovory, cvičení, přízvučné a nepřízvučné slabiky, intonace tázacích a oznamovacích vět, 1.pád podstatných jmen v oslovení, oficiální a neoficiální oslovení 5.2L-písmena "?,?,?,?,?,?", číslovky 1-10 v 1.pádě, procvičování gramatiky a slovní zásoby, hraní rolí 6.3L-Mluvíte rusky?, poslech a četba rozhovorů, písmena "?,?,?,?,?,?,?,?", ruské říkanky, dny v týdnu,číslovky 11-20 7.3L-základní informace o sobě, národnosti, rozhovory, cvičení, pohyblivý přízvuk, intonace oznamovacích a tázacích vět 8.3L-"??" u sloves, časování sloves "????, ?????, ????????" v přítomném čase, procvičování gramatiky a slovní zásoby, hraní rolí 9.4L-na návštěvě, rozhovory, cvičení, nepřízvučné "o,a", intonace zvolacích vět, 1.pád číslovek 30-90 a 100-900 10.4L-podstatná jména po číslovkách, podstatná j. (????,????), osobní zájmena, časování sloves "???????,????,?????,??????????", píseň, opakování 11.5L-rodina, rozhovory, cvičení, intonace otázek, podstatná j. po číslovkách 2,3,4, hraní rolí 12.5L-osobní a přivlastňovací zájmena, časování sloves "????????,???????", rodinné vztahy, doplňkový text, opakování 13.Opakování, shrnutí, hry