Detail předmětu

Italština pro začátečníky

FAST-BYI1Ak. rok: 2020/2021

Výslovnost: italský fonologický systém, přízvuk, intonace.
Gramatika: člen určitý a neurčitý, tvoření množného čísla podstatných a přídavných jmen, přítomný čas sloves 1., 2., 3. třídy, předložky, přivlastňovací zájmena, způsobová slovesa, číslovky základní.
Slovní zásoba: představování, telefonování, psaní e-mailu, popis člověka, volný čas, bydlení, pošta, dny, hodiny, měsíce, roční období.

Jazyk výuky

čeština

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu, pokud si osvojí výslovnost, slovní zásobu v rozsahu 500 slov a základy gramatiky pro vyjadřování se v přítomném čase. Dále bude schopen sdělit jednoduché informace, domluvit se v běžných situacích.

Prerekvizity

Žádné.

Učební cíle

Osvojení si výslovnosti, slovní zásoby v rozsahu 500 slov a základů gramatiky pro vyjadřování se v přítomném čase. Schopnost sdělit jednoduché informace, domluvit se v běžných situacích. Základní italské reálie.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

T. Marin, S. Magnelli: Nuovo Progetto italiano 1. Edilingua, 2006.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. výslovnost: italský fonologický systém, přízvuk, intonace, rod mužský a ženský 2. sloveso "být", člen určitý a neurčitý, otázka; pozdrav a představování 3. číslovky 1-10, množné číslo členů, podstatných a přídavných jmen 4. sloveso "mít", množné číslo podstatných a přídavných jmen; země a národnosti 5. "E dove lavori adesso": slovesa 1. třídy (-are), četba a poslech dialogů, číslovky 11-20; slovní zásoba: v práci 6. "Un giorno importante": slovesa 2. třídy (-ere), základní údaje o sobě 7. "Di dove sei?": slovesa 3. třídy (-ire), otázka "c´e", "ci sono" 8. "Com´e?": slovesa "andare", "venire"; popis osoby 9. "Un´intervista": slovesa "fare", "uscire"; volný čas, koníčky 10. "Vieni con me?" slovesa "sapere", "stare", "dare"; předložky - lokalizace 11. "Dove abiti?": slovesa modální, číslovky řadové; můj byt 12. "Che giorno e?": dny, hodiny, měsíce, roční období 13. Telefonování, psaní emailu a dopisu