Detail předmětu

Inženýrské sítě

FAST-0P1Ak. rok: 2020/2021

Funkce inženýrských sítí ve společnosti, historie a třídění inženýrských sítí. Hospodárnost sítí. Prostorová koordinace sítí. Kolektory. Základy výpočtu trubních sítí. Trubní sítě – mimo sítí vodohospodářských. Potřeba tepla a tepelného příkonu. Systémy centrálního zásobování teplem. Tepelné sítě. vodní a parní. Tlakový diagram vodních sítí. Tepelné ztráty a tepelné izolace.
Topné plyny a jejich vlastnosti.Potřeba plynu. Trasování plynovodů, tlakové kategorie plynovodů. Regulační stanice plynu. Základy výpočtu okruhových trubních sítí, užívané metody. Jednoduchý software.
Principy optimalizace trubních sítí.
Koroze kovových úložných zařízení.
Kabelové sítě. Elektroenergetická soustava. Trh energie. Kabelová a venkovní vedení el. energie. Telekomunikační sítě – principy uspořádání a principy fungování. Kovové a optické kabely.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav vodního hospodářství obcí (VHO)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne základní návrh inženýrských sítí a hlubší informace o funkci, navrhování a provozu trubních sítích (teplovody a plynovody).

Prerekvizity

Student by měl ovládat základy hydrauliky, z fyziky termodynamiku a elektřinu na základní úrovni, z matematiky počet pravděpodobnosti a chemii vody v podstatě na středoškolské úrovni. S ohledem na stavební postupy a materiály je vhodné, aby předcházela výuka pozemního a vodního stavetelství.

Osnovy výuky

1.Úloha inž. sítí ve společnosti, historický vývoj a třídění sítí. Hospodárnost sítí, faktory ovlivňující investiční náklady.
2.Prostorové uspořádání sítí, kolektory.
3.Trubní sítě . Potřeba vody – vodárenské systémy, zdroje, akumulace a rozvod vody.
4.Materiály a armatury vodovodů.
5.Stokové soustavy, vypouštění vod a vliv na recipienty.
6.Navrhování stok, stokové soustavy, odtok dešťových vod a splaškových vod.
7.Materiály stok a objekty na stokové síti.
8.Potřeby tepla – systémy centrálního zásobení teplem. Horkovody a parovody. Materiály tepelných sítí , trubní a stavební části.
9.Bezkanálové uložení teplovodů. Tepelné izolace.
10.Vlastnosti topných plynů a potřeba plynu. Tlakové úrovně plynovodů. Zákonitosti proudění plynu.
11.Materiály a vystrojení plynovodů.
12.Elektrochemická koroze
13.Vodičové sítě. Elektroenergetická soustava, zdroje, elektrické stanice. Kabelová a venkovní vedení, konstrukční prvky.
14.Telekomunikační sítě. Funkční principy, struktura, propojenost s počítačovými sítěmi. Kovové a optické kabely, stavební provedení.

Učební cíle

Student by měl získat přehled o významu inženýrských sítí v současné společnosti, informace o systémech jednotlivých sítí a jejich prvcích,o vzájemné provázanosti sítí,poněkud hlubší informace o funkci, navrhování a provozu trubních sítích ( teplovodech a plynovodech), které jsou blízké vodohospodářským sítím. Ze stavebního hlediska by se měl seznámit s materiály a základními stavebními postupy jednotlivých sítí, zejména v jejich podzemním uložení. Po absolvování by měl být schopný po kratším doplnění znalostí se uplatnit v oboru rozvodu plynu a tepla.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Cihelka a kol: Vytápění, větrání, klimatizace. SNTL, Praha 1985
Recknagel – Sprenger: Taschenbuch der Heizungs u. Klimatechnik. Mnichov 1995
ŠRYTR, P. A KOL.: Městské inženýrství. Praha: Academia 1998

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor