Detail předmětu

Ekologické stavebnictví

FAST-BHB039Ak. rok: 2019/2020

Předmět je zaměřen na zatížení a ochranu životního prostředí stavbami, dále na vliv staveb na své okolí, zejména na krajinu, na urbanizované prostředí, na vodu. Zabývá se i zelení kolem staveb i ve stavbách.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Prerekvizity

Základní orientace v přírodních vědách, a v otázkách životního prostředí.

Osnovy výuky

1. Úvod do ekologie, definice, základní pojmy. Ekosystémy. Ekologie ve stavebnictví.
2. Základy ekologie krajiny. Krajina přírodní a kulturní. Ekologická stabilita. Česká krajina.
3. Stabilita krajiny. Obnova krajiny. Územní systémy ekologické stability.
4. Ochrana krajiny a krajinného rázu. Rozšiřování zástavby do krajiny, urban sprawl a jeho dopad na krajinu a ŽP.
5. Říční krajina. Mokřady, tůně a další vodní prvky v krajině. Hodnocení revitalizací, údržba, problémy.
6. Voda v krajině. Revitalizace vodních toků. Eutrofizace vody, kvetení vody v nádržích.
7. Voda v urbanizovaném prostředí. Spotřeba a cena vody. Odpadní voda a její čištění. Využití dešťové vody. Řeka ve městě.
8. Zeleň v urbanizovaném prostředí: parky, stromořadí, zelené střechy.
9. Veřejná prostranství. Město pro lidi. Zeleň uvnitř budov. Vliv na psychologii člověka. Čistění vzduchu a filtrace. Evapotranspirace.
10. Odpady ve stavebnictví, jejich rozdělení a charakteristika jednotlivých skupin. Odpady ze stavební výroby a možnosti jejich recyklace. Nakládání s odpady – shromažďování, sběr, svoz, třídění a recyklace odpadů. Metody zpracování odpadů – fyzikální, fyzikálně chemické a chemické.
11. Člověk jako spotřebitel. Produkce a nakládání s odpady.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-EVB bakalářský, 4. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Osnova

1. Úvod do ekologie, definice, základní pojmy. Ekosystémy. Ekologie ve stavebnictví. 2. Základy ekologie krajiny. Krajina přírodní a kulturní. Ekologická stabilita. Česká krajina. 3. Stabilita krajiny. Obnova krajiny. Územní systémy ekologické stability. 4. Ochrana krajiny a krajinného rázu. Rozšiřování zástavby do krajiny, urban sprawl a jeho dopad na krajinu a ŽP. 5. Říční krajina. Mokřady, tůně a další vodní prvky v krajině. Hodnocení revitalizací, údržba, problémy. 6. Voda v krajině. Revitalizace vodních toků. Eutrofizace vody, kvetení vody v nádržích. 7. Voda v urbanizovaném prostředí. Spotřeba a cena vody. Odpadní voda a její čištění. Využití dešťové vody. Řeka ve městě. 8. Zeleň v urbanizovaném prostředí: parky, stromořadí, zelené střechy. 9. Veřejná prostranství. Město pro lidi. Zeleň uvnitř budov. Vliv na psychologii člověka. Čistění vzduchu a filtrace. Evapotranspirace. 10. Odpady ve stavebnictví, jejich rozdělení a charakteristika jednotlivých skupin. Odpady ze stavební výroby a možnosti jejich recyklace. Nakládání s odpady – shromažďování, sběr, svoz, třídění a recyklace odpadů. Metody zpracování odpadů – fyzikální, fyzikálně chemické a chemické. 11. Člověk jako spotřebitel. Produkce a nakládání s odpady.

Cvičení

13 hod., povinná

Osnova

1. Úvod do problematiky. Literatura, zdroje. 2. Kalkulačka ekologické a uhlíkové stopy. 3. Metodika mapování krajiny. Příklady mapování krajiny. 4. Rešerše projektů revitalizace brownfields. 5. Rešerše vybraných veřejných prostranství. 6. Závěr, zápočet.