Detail předmětu
Balení potravin
FCH-MCO_BPOAk. rok: 2020/2021
Důvody balení potravin, technologické, hygienické a spotřebitelské požadavky na obal, základní obalové materiály - dřevo, tkaniny, papír, sklo, kovy, přírodní, syntetické a modifikované polymery, epoxidové pryskyřice, kombinované obaly - vlastnosti, výroba a jejích aplikace v potravinářském průmyslu, obecní klasifikace, legislativní, bariérové a technologické požadavky, migrace komponentů obalů do potravin, migrace složek potravin do obalových materiálů, charakteristika "off flavour" jevů a jejích eliminace, principy a postupy aktivního balení, ekologické aspekty balení potravin, ekobilance a recyklace.
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Získaní přehledu o metodach, postupech a možnostích balení potravin
Získaní poznatků o bariérových vlastnostech obalů
Získaní poznatků o transportních procesech na rozhraní obal/potravina
Získaní poznatků o specifických vlastnostech obalových materiálů pro potraviny
Získaní poznatků o technologických procesech balení potravin, ekologických aspektech, označovaní a testování obalových materiálů pro potraviny
Prerekvizity
Dostatečné znalosti s chemického inženírství, fyzikální chemie a technologie potravin a principů úchovy potravin
Doporučená nebo povinná literatura
Han J.: Inovations in Food Packaging. Elsevier Academic Press, London 2005. (CS)
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.
Způsob a kritéria hodnocení
Kurs je ukončen písemnou zkouškou jejíž výsledky jsou probrány při ústní zkoušce s případnými doplňujícími otázkami. Minimum bodů pro absolvování zkoušky je 50 ze 100 možných.
Jazyk výuky
čeština
Osnovy výuky
Důvody balení potravin, technologické, hygienické a spotřebitelské požadavky na obal, základní obalové materiály - dřevo, tkaniny, papír, sklo, kovy, přírodní, syntetické a modifikované polymery, epoxidové pryskyřice, kombinované obaly - vlastnosti, výroba a jejích aplikace v potravinářském průmyslu, obecní klasifikace, legislativní, bariérové a technologické požadavky, migrace komponentů obalů do potravin, migrace složek potravin do obalových materiálů, charakteristika "off flavour" jevů a jejích eliminace, principy a postupy aktivního balení, ekologické aspekty balení potravin, ekobilance a recyklace.
Cíl
Zvládnout postupy a techniky balení potravin
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Přednášky nejsou povinné
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHTP magisterský navazující
obor NPCO_CHTP , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program NKCP_CHTP magisterský navazující
obor NKCO_CHTP , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
26 hod., povinnost neuvedena
Vyučující / Lektor
eLearning
eLearning: aktuální otevřený kurz