Detail předmětu

Právo II

FCH-BC_PRAVO2Ak. rok: 2020/2021

Předmět seznamuje studenty se základy práva a rozšiřuje základní znalosti právní problematiky získané v předmětu Právo I. Předmět reaguje na vývoj právní úpravy a reformní procesy ve veřejné správě. Vzhledem k zaměření studijního programu je předmět Právo II koncipován jako konkretizace právních vědomostí ve vztahu k environmentální bezpečnosti se zaměřením na veřejné právo. Ve smyslu systematiky veřejného práva jako pedagogické disciplíny je potom předmět členěn na zvláštní části veřejné správy se zaměřením na základy environmentální bezpečnosti. V úvodu právní zvláštní části se studenti seznámí s úvodem do oblasti vnitřní správy, správy bezpečnosti a krizového řízení. V další části se studenti seznámí s obecnými základy vodního práva, ochrany vod, s právem životního prostředí zaměřeným na ochranu ovzduší, lesa, půdy a kulturní památky. V části se budou studenti věnovat vybraným částem a základním pojmům a institutům správy dopravy, zdravotnictví, stavebního a katastrálního práva, a to vždy v souvislosti se zaměřením studijního programu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Způsob a kritéria hodnocení

Forma ověření stud. výsledků – písemná zkouška.
Další požadavky na studenta – doporučená docházka.

Osnovy výuky

1. Vnitřní správa: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, správa na úseku osobního stavu obyvatel, správa na úseku pobytu cizinců a azylu.
2. Správa na úseku bezpečnosti: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, Policie ČR, obecní policie.
3. Krizové situace: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, prevence závažných havárií, integrovaný záchranný systém, krizové řízení.
4. Vodní právo: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, ochrana před povodněmi, ochrana před suchem, základní pojmy a procesy.
5. Právo životního prostředí: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku.
6. Ochrana ovzduší: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, pojmy.
7. Ochrana lesa: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, pojmy.
8. Ochrana půdy: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, pojmy.
9. Ochrana kulturních památek: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, postupy při zajišťování ochrany kulturních památek, prohlašování stavby za kulturní památku, zvláštní režimy.
10. Správa na úseku dopravy: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, drážní doprava, silniční doprava a pozemní komunikace, letecká doprava, lodní doprava.
11. Správa na úseku zdravotnictví: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, zdravotní péče, zdravotní pojištění.
12. Stavební právo: základní charakteristika, pojmy, prameny právní úpravy, organizace správy na daném úseku.
13. Katastr nemovitostí: charakteristika, prameny právní úpravy, členění, organizace správy na daném úseku, obsah správy na úseku katastru nemovitostí, vklad práva do katastru nemovitostí.

Základní literatura

JANČÁŘOVÁ, Ilona, Jana DUDOVÁ, Jakub HANÁK, Milan PEKÁREK, Ivana PRŮCHOVÁ, Vojtěch VOMÁČKA a Dominik ŽIDEK. Právo životního prostředí: obecná část. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2016. 716 s. Učebnice Právnické fakulty MU, č. 531. ISBN 978-80-210-8366-0 (CS)
PRŮCHA, Petr. Základy správního práva. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2016. ISBN 978-80-210-8115-4. (CS)
JURNÍKOVÁ, Jana, Petr HAVLAN, Stanislav KADEČKA, Alena KLIKOVÁ, Petr KOLMAN, Veronika KUDROVÁ, Petr PRŮCHA, Stanislav SEDLÁČEK, Soňa SKULOVÁ, Jana FILIPOVÁ, Eva KEBRLOVÁ, Jakub KRÁL, Dagmar STREJČKOVÁ, Radim VIČAR, Faisal HUSSEINI a Klára PROKOPOVÁ. Správní právo.Zvláštní část. Studijní text pro bakaláře. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 280 s. Edice učebnic PrF MU č. 498. ISBN 978-80-210-6272-6 (CS)

Doporučená literatura

KLIKOVÁ, Alena, Petr HAVLAN, Marek CHADIMA, Jana JURNÍKOVÁ, Stanislav KADEČKA, Petr PRŮCHA, Stanislav SEDLÁČEK, Soňa SKULOVÁ a Jiří VENCLÍČEK. Správní řád. 2. vyd. Praha: Wolters Kluwer ČR, a. s., 2016. 652 s. Meritum. ISBN 978-80-7478-943-4 (CS)
SKULOVÁ, Soňa, Petr HAVLAN, Alena KLIKOVÁ, Miloš MATULA, Petr MRKÝVKA, Lukáš POTĚŠIL, Petr PRŮCHA a Jan SVATOŇ. Základy správní vědy. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 216 s. Učebnice -513. ISBN 978-80-210-7335-7 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BKCP_ECHBM bakalářský, 2. ročník, zimní semestr, povinný
  • Program BPCP_ECHBM bakalářský, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor