Detail předmětu

Tanec - Dance fitness

CESA-TV-DANFITAk. rok: 2019/2020

Moderní dynamický fitness program, který v sobě spojuje prvky aerobního cvičení a latinsko-amerických tanců. Využívá základní kroky salsy, reggaetonu, merengue, cumbie a dalších (v pokročilejších hodinách se zapojí prvky, např. břišních tanců či tanga). Program je založen na principu intervalového tréninku, kde se střídá svižná část s pomalou a v této kombinaci dochází ke spalování tuků a efektivnímu formování celého těla.
Seznámení se základními tanečními prvky a následná vazba do krokových sekvencí v jednoduchých choreografiích v dynamickém tempu s hudebním doprovodem pod vedením instruktora. Taneční a pohybové cvičení v rytmu nejen latinskoamerických tanců. Informace o dance fitness a nástin dovedností dance fitness instruktora.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Realizace studenta ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, rozšířené taneční vzdělání, zvýšená kondice a zlepšený psychický stav. Možnost rozvoje lektorských dovedností a znalostí v praxi.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová cvičení. Praktické osvojování spojené s doplňujícím teoretickým výkladem.

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

1. BOZP, seznámení s výukovým plánem, s podmínkami hodnocení předmětu, s nadstavbovými formami semestrální výuky; úvodní lekce.
2. Úvodní informace + rozcvička (warmup) + jednoduché choreografie.
3. Výběr vlastní skladby na zápočet. Úvod do sestavení choreografie. Konzultace.
4. Dance fitness lekce + informace o programu Movida fitness.
5. Dance fitness lekce + informace o programu Macumba fitness.
6. Dance fitness lekce + informace o programu Densa fitness.
7. Dance fitness lekce + informace o programu Zumba Fitness®.
8. Dance fitness lekce + informace o fitness programu Salsation.
9. Dance fitness lekce + informace o programu Bokwa fitness.
10. Dance fitness lekce + informace o programu dance - fitness / DanceFit / FitDance / DanceBodyForm.
11. Dance fitness lekce + informace o vhodné doplňující aktivitě – Body & Mind, taneční vzdělání,.
12. Dance fitness lekce + informace jak si založit svoji dance fitness hodinu. Servis, udržování a ukončení lekcí. Předvedení autorských choreografií; udělení zápočtu.


Učební cíle

Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání, rozvoj a zlepšení pohybových schopností a tanečních dovedností. Rozvoj koordinačních schopností a rozvoj senzorického vnímání a tím zvládnutí choreografie daného stylu, dovednosti vázané na rytmus hudby.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

Manuál pro instruktory Zumba Fitness® B1 (CS)
Manuál pro instruktory Movida fitness (CS)
NELSON, Arnold G a Jouko KOKKONEN. Strečink na anatomických základech. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 143 s. Sport extra. ISBN 978-80-247-2784-4. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor