Detail předmětu

Trailový běh pro radost

CESA-TV-TRBEHAk. rok: 2019/2020

Trailový běh pro radost je zaměřen pro širokou skupinu studentů, kteří si chtějí jít zaběhat pod odborným vedením ve skupině v přírodním prostředí. Běh po nezpevněném povrchu je šetrný ke kloubům a zároveň posiluje kotníky. Délka běhu bude záviset od skladby skupiny a kondiční úrovně běžců. Výuka v zimním i letním semestru bude probíhat v lesoparku v okolí SA PPV.



Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Student se realizuje ve zvoleném sportu, zlepší si, šetrně ke svému pohybovému aparátu, úroveň vytrvalostních schopností.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová výuka v přírodním (outdoorovém) prostředí, intervalová nebo souvislá metoda běžeckého tréninku.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Obsahem výuky v letním i zimním semestru je především běh v terénu. Součástí jsou speciální běžecká cvičení zaměřená na správnou techniku běhu. Doplňkem je statický strečink v závěru hodiny. Zejména budou využívané tréninkové metody rozvoje vytrvalostních schopností (souvislé a intervalové).

Učební cíle

Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání, relaxace, zlepšení aerobní vytrvalosti.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

McArdle, William D. Exercise physiology :nutrition, energy and human performance / 8th edition Philadelphia : Wolters Kluwer Health/Lippincott Wiliams & Wilkins, c2015. lix, 1028 : il., portréty, grafy, tab. ISBN 978-1-4511-9383-1 (váz.) (CS)
Hutchinson, Alex. Which comes first, cardio or weights? :fitness myths, training truths, and other surprising discoveries from the science of exercise / 1st ed. New York : HarperCollins, c2011. 317 s. : il., portréty, grafy, tab. ISBN 978-0-06-200753-7 (brož.) (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor