Detail předmětu

Tenis

CESA-TV-TENAk. rok: 2019/2020

Zájemci o tenis naleznou při studiu na VUT v Brně celoročně kvalitní podmínky pro výcvik i hru. Tenisové centrum ve sportovním areálu VUT v Brně Pod Palackého vrchem nabízí výuku tenisu pro úplné začátečníky (Z - tenisová škola), mírně pokročilé (P) a volnočasové herní hodiny (VČA - rekreační tenis). K výuce i rekreačnímu sportu jsou k dispozici kurty ve sportovní hale (2x umělý povrch GRABOFLEX) a na venkovních kurtech (3x umělá tráva MONDO s osvětlením). Výuka je zaměřena na nácvik a rozvoj tenisových herních činností, znalost pravidel a taktiku hry.
Herní hodiny VČA je nutné si rezervovat online (aktuální nabídka volné kapacity haly, je zpoplatněna dle ceníku).

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Výsledkem učení je získání nových a zdokonalení již dříve osvojených dovedností, znalostí a kompetencí v tenisu a realizace studenta ve zvoleném sportovním odvětví , udržení a zdokonalení tělesné i psychické kondice, relaxace, uvolnění a kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání.

Prerekvizity

Jsou požadovány pohybové znalosti a dovednosti na úrovni středoškolského studia.
Doporučujeme vlastní tenisovou raketu, Je však možné zapůjčení rakety přímo na recepci SA PPV za poplatek 30,00 Kč/hod (údržba raket).

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka v malých skupinách spočívá v rozvoji sportovních dovedností a pohybových schopností metodami sportovního tréninku.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Výuka probíhá ve 12 lekcích za semestr. Obsah výuky je stejný pro zimní i letní semestr. Studenti si volí mezi hodinami Z, P, V, R/K (odlišné metody nácviku a výcviku, odlišná organizace výuky):
V úvodní lekci jsou studenti seznámeni s BOZP, s obsahem výuky, s přípravou dvorců, s pravidly.
V dalších hodinách (2. – 11. lekce) probíhá výuka podle zvolené obtížnosti:
Z =(začátečníci) tenisová škola; výuka je zaměřena především na herní průpravu - nácvik základních držení rakety, forhandových a backhandových úderů, podání, pohybu na kurtu, seznámení s pravidly; tenisová škola není primárně určena pro hru samotnou, ale pro zdokonalení techniky herních činností;
P=(pokročilí) zdokonalení základních úderů a podání, taktika hry, zdokonalení pohybu po dvorci;
R,K=rekreační, kondiční) bez rozlišení výkonnosti, hra.
V závěrečné (12.) hodině jsou udělovány zápočty.

Učební cíle

Ovlivnění zdatnosti a pohybové výkonnosti, upevnění zdraví, prohloubení vědomostí a zkušeností z tenisu a vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám a zdravému životnímu stylu. Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání, relaxace a uvolnění, zvládnutí základních / pokročilých tenisových úderů, pohybu, taktiky, rozvoj kondice a prohloubení znalosti pravidel.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce, turnaje).

Základní literatura

www.tennis-arena.cz (CS)
Richard Schönborn, Olomouc 2008. Moderní výuka tenisové techniky (CS)
Richard Schönborn, Olomouc 2008.Pravidla tenisu - ČTS (CS)
Peter Scholl, Tenis. Nakladatel KOOP (CS)
Denisa Linhartová, Tenis. Nakladatelství GRADA (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Cvičení z TV - reprezentace

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor