Detail předmětu

Tanec - Irské tance

CESA-TV-IRTANAk. rok: 2019/2020

Náplní předmětu jsou sólové a skupinové podoby irských tanců (step dancing a céilí dancing). Oba tyto styly jsou zaměřeny především na precizní práci nohou a provázání s hudbou. Studenti si v průběhu kurzu osvojí techniku, základní prvky a několik sólových i skupinových tanců. Důraz je kladen na správné provedení, smysl pro rytmus, taneční rozvoj a radost z pohybu.
Seznámení se základními prvky irského step dancingu a céilí dancingu, osvojení základní techniky a terminologie. Zvládnutí základních prvků spojených do krátkých sekvencí a několika jednoduchých céilí tanců. Výuka v letním semestru se bude odvíjet od pokročilosti studentů.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Možnost realizace studenta ve vybraném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, zvýšená kondice a zlepšený psychický stav, rozšířené taneční vzdělání.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová výuka. Praktické osvojování pohybových dovedností spojené s doplňujícím teoretickým výkladem.

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Součástí každé lekce je rozcvička, několik posilovacích cviků a závěrečné protažení.
1. BOZP, seznámení s obsahem výuky, s podmínkami pro udělení zápočtu; úvodní lekce -technika tance a reelový rytmus, promenádní krok, tanec Everyman’s Chance.
2. Promenádní krok, sidestep, trojky, technika.
3. Opakování, technika, úvod do céilí tanců, tanec Richie’s Farewell.
4. Opakování, záskoky, 1. krok sólového tance.
5. Opakování, technika, kombinace prvku point.
6. Opakování, tance Walls of Limerick a An Rince Mór.
7. Opakování, 2. krok sólového tance.
8. Opakování, úvod do rytmu Jig, prvek klíč.
9. Opakování, tanec Siege of Ennis.
10. Opakování, prvky cut a náskok.
11. Opakování všeho materiálu, tanec Siege of Carrick.
12. Opakování všeho materiálu, speciální céilí na závěr, zápočet.

Učební cíle

Získání vědomostí o základních podobách irských tanců, rozšíření pohybových možností a rytmického vnímání, zlepšení koordinace, držení a posílení těla. Absolventi budou schopni získané znalosti a osvojené dovednosti využít na tematických kulturních akcích.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

NELSON, Arnold G a Jouko KOKKONEN. Strečink na anatomických základech. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 143 s. Sport extra. ISBN 978-80-247-2784-4. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor