Detail předmětu

Indoorcycling (spinning)

CESA-TV-ICEAk. rok: 2019/2020

Výuka indoorcyclingu (spinningu) v zimním i letním semestru probíhá ve skupinových lekcích pod vedením licencovaných instruktorů. Studenti se zapisují podle výkonnosti a stupně osvojení technik jízdy na stacionárním kole (Z, P, MIX, S, S fit, S fyzio). Hodiny za doprovodu hudby připomínají jízdu na horském kole, střídají se jízda v sedu s jízdou ve stoji, rychlé i pomalé úseky.
Celý program výuky je zaměřen na rozvoj kondice pro začátečníky i pokročilé. Velikost zátěže je přizpůsobena kondici jednotlivých cvičenců. Speciální lekce jsou připraveny pro osoby s nízkou kondicí a s nadváhou, a také pro sportovce ve formě kondičních tréninků.
Z = lekce pro začátečníky, kteří neznají techniku jízdy na stacionárním kole a kteří mají malou a nebo žádnou kondici;
MIX = lekce bez rozlišení výkonnosti (kondice), ale se znalostmi techniky jízdy na stacionárním kole;
P = lekce pro pokročilé v technice (alespoň rok jízdy), fyzicky zdatné a schopné pracovat v kondičním pásmu zatížení (tj. 70 - 90% TF max.);
S FIT = lekce pro začátečníky s nízkou kondicí a nadbytečnou hmotností, práce se zatížením 60-70% TFmax, poradenská a konzultační činnost, rekondiční cvičení, lekce vhodná i pro začátečníky "na pohodu" a na návrat kondice;
S FYZIO = lekce na rozvoj kondice a práce s vlastním tělem (30 minut kompenzačního a posilovacího cvičení + 30 minut indoorcycling ve středním zatížení);
VČA = volnočasové aktivity pro studenty a veřejnost (registrace přes on line rezervace, platba dle aktuálního ceníku).

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Realizace studenta ve zvoleném sportovním odvětví s cílem udržení a zdokonalení tělesné i psychické kondice, relaxace, uvolnění a kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání. Výsledkem učení je vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, získání nových a zdokonalení již dříve osvojených dovedností, znalostí a kompetencí ve vybrané pohybové aktivitě.

Prerekvizity

Jsou požadovány znalosti a dovednosti na úrovni středoškolského studia.
Doporučujeme cyklotretry s nášlapy, cyklo kalhoty s antibakteriální vložkou, cyklodres, vlastní bidon, cyklorukavice, ručník, a také jednou ročně zátěžový test na sportovním a tělovýchovném lékařství (parametry pro práci s tepovou frekvencí a sporttesterem).

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová výuka spočívá v rozvoji sportovních dovedností a pohybových schopností metodami sportovního tréninku.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

1. lekce – BOZP, výukový semestrální plán, zápočtové požadavky, doplňkový program; nastavení kola a základní techniky jízdy v sedu;
2. – 12. lekce nácvik a zdokonalování
Dechová gymnastika
Držení těla
Posed
Nášlap
Jízda v sedu – ruce v poloze 1 a 2
Jízda ve stoji – ruce v poloze 3 a 4
Sprint, rychlá rovinka
Zásobník cviků – vlny, presy
Rytmus – sladění pohybu s hudbou
12. lekce mix hodina, zápočet

Učební cíle

Ovlivnění zdatnosti a pohybové výkonnosti, upevnění zdraví, prohloubení vědomostí a zkušeností z oblasti tělesné kultury a vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám a zdravému životnímu stylu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Odborné vedení - lektoři:
Ing. Lea BOLECHOVÁ, e-mail: lea.kovacsova@gmail.com
Ing. Tomáš HORT, e-mail: t.o.mhort@seznam.cz
Ing. et Ing. Kateřina JANČÍKOVÁ, e-mail: katerina.jancik@seznam.cz
Marián KOVÁCS, e-mail: kovacs@cesa.vutbr.cz
Ľuba KOVÁCSOVÁ, e-mail: kovacsova@cesa.vutbr.cz
Ing. Michal KÖNIG, e-mail: michalkonig@seznam.cz
Bc. Natálie ONDOVÁ, e-mail: nat.ondova@gmail.cz

Základní literatura

Hana Lepková a kol. Jak dokonale zvládnout indoorcycling. Grada, Praha 2007. ISBN 978-80-247-1748-7 (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV - VČA

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor