Detail předmětu

Fyzioprogramy - záda

CESA-TV-ZADAAk. rok: 2019/2020

V rámci předmětu Fyzioprogram ZÁDA se studenti seznámí s problematikou bolestí zad a kloubů, které jsou způsobeny sedavým způsobem života (inaktivitou) nebo jednostranným zatížením. Fyzioprogram ZÁDA je určen i studentům po úrazech či operacích páteře a kloubů dolních i horních končetin. Třetí skupinou studentů, pro které je fyzioprogram určen, jsou vrozené vady páteře a kloubů (skolióza, hyperkyfóza, hyperlordóza, výhřezy meziobratlových plotének, spondylolostézy, m. Scheuerman, m. Bechtěrev a další), které se během cvičení kompenzují.
Praktické cvičení fyzioprogramu ZÁDA je zaměřeno na:
- uvolňovací
- protahovac;
- posilovací cvičení.
Praktické cvičení navazuje na vstupní vyšetření, které každý student fyzioprogramu ZÁDA absolvuje v úvodní hodině. Studenti se při výuce seznámí s využitím pomůcek pro cvičení svalové síly (therabandy, flexibary), pro rozvoj koordinace (bossu, balanční podložky, gymbally) a pro uvolnění (míčky, ježci, s-bally, overbally).

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Výukový program ZÁDA umožňuje studentům získat informace o způsobech kompenzace bolestí zad a kloubů způsobených vrozenou vadou, úrazem i sedavým způsobem života.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Kontaktní výuka, praktická cvičení v malých skupinách.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

1. Vstupní testování kloubních rozsahů, zkrácených a oslabených svalů a analýza tělesného složení pomocí přístroje InBody 230
2. Seznámení s funkcemi páteře, aktivní cvičení rozsahů jednotlivých částí páteře
3. Nácvik správného dýchání
4. Cvičení zaměřené na krční páteř
5. Cvičení zaměřené na hrudní páteř a žebra (využití válců TOGU)
6. Cvičení zaměřené na aktivitu lopatek (využití S-ballu)
7. Cvičení pro bederní páteř (využití overballu)
8. Cvičení pro oblast pánve (využití pěnových míčků)
9. Cvičení zaměřené na kyčelní kloub (využití gymballu)
10. Cvičení zaměřené na ramenní kloub (využití flexibaru)
11. Cvičení pro kolenní klouby (využití bossu a ježků)
12. Cvičení zaměřené na hlezenní kloub (kotníky) a chodidla (využití balančních podložek)
13. Výstupní testování kloubních rozsahů, zkrácených a oslabených svalů a analýza tělesného složení pomocí přístroje InBody 230


Učební cíle

Kompenzace bolestí zad a kloubů způsobených sedavým způsobem života, úrazem nebo progredující vrozenou vadou.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

LAUREN, Mark a Joshua CLARK. Tělo jako posilovna: bible posilovacích cviků vlastní vahou. Bratislava: Timy Partners, 2013, 179 s. ISBN 978-80-89311-36-1. (CS)
NELSON, Arnold G a Jouko KOKKONEN. Strečink na anatomických základech. Druhé, přepracované vydání. Praha: Grada Publishing, 2015, 223 stran. Sport extra. ISBN 978-80-247-5485-7. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Cvičení z TV - VČA

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor