Detail předmětu

Bojová umění - Allkampf-jitsu

CESA-TV-ALLKAk. rok: 2019/2020

Allkampf-Jitsu (AKJ) je moderní bojové umění, využívající propracované asijské techniky boje. Je to sebeobranný systém, který využívá údery, kopy, úhyby těla, házení a páčení, boj ve stoje i na zemi k odražení jakéhokoliv útoku za účelem ochránění zdraví nebo majetku obránce.

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám. Ochrana zdraví a majetku obránce. Odražení jakéhokoliv útoku pomocí úderů, kopů, strhů, porazů, házení a páčení. Allkampf-jitsu je díky své jednoduchosti a účinnosti funkční již od prvních fází tréninku.

Prerekvizity

Dobrý zdravotní stav. Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Praktická cvičení, nácvik technik, rozvoj dovedností, rozvoj fyzické kondice, rozvoj psychické odolnosti, společně začátečníci a pokročilí.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Začátečníci:
- BOZP
- základní sebeobranné návyky (komunikace s útočníkem, postoj, základní údery, kopy, vyproštění z úchopů, nácvik pádů, základy páčení, porazy)
Pokročilí:
- BOZP
- nácvik prvků kihon (kombinace, kata)
- techniky AKJ a jejich aplikace
- příprava na fighting (sportovní boj AKJ)
- zvyšování psychické a fyzické odolnosti
- boj s vlastní zbraní, improvizované zbraně

Učební cíle

Ochrana zdraví a majetku obránce. Odražení jakéhokoliv útoku pomocí úderů, kopů, strhů, porazů, házení a páčení.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

www.allkampf-jitsu.cz (CS)
www.akjbrno.cz (CS)
- (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

24 hod., povinná

Vyučující / Lektor