Detail předmětu

Fitness aktivity - Pohyb, koordinace a postřeh

CESA-TV-PKPAk. rok: 2019/2020

Hlavní náplní budou pohybové hry a drily zaměřené na zlepšení koordinace a postřehu. V závislosti na typu hry/drilu budete pracovat sami, ve dvojici, nebo i v celé skupině. Budeme cvičit pouze s vlastním tělem, nebo i s pomůckami jako je tenisový míček, dřevěná hůl, či obyčejný papír.

Intenzita bude proměnlivá - občas se zadýcháte, občas budete v klidu. Většina aktivit bude vyžadovat nutnou dávku soustředění, což vás donutí pustit ostatní myšlenky z hlavy.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti.

Osnovy výuky

Lekce plné pohybových her a drilů. Soustředění, zábava, odreagování.

Budeme rozvíjet zejména koordinaci těla v prostoru a vnímání okolních podnětů. V závislosti na typu aktivity budeme pracovat sami, ve dvojici, nebo v celé skupině. Na lekcích nečekejte žádné stroje - pouze volnou plochu a obyčejné pomůcky jako tenisáky, papír nebo dřevěné tyče.

Budeme využívat tzv. „beginner mindset“ - trénovat jen do průměrné úrovně a poté začneme s něčím novým. Takovéto dobrovolné vystavení se naší nešikovnosti má největší přenos do pohybové inteligence.

Většina aktivit vyžaduje nutnou dávku soustředění, což vás příjemně nutí „vypnout“. Intenzita lekcí je proměnlivá - občas se zapotíme, jindy pojedeme ležérním tempem.

Učební cíle

Cílem předmětu je především se rozhýbat a užít si to. Aktivity jsou zaměřené na lepší ovládání vlastního těla a bystřejší vnímání. Snažíme se zejména o rozvoj těchto vlastností:

orientace v prostoru
koordinace těla
reakční čas
práce s druhým člověkem
polohocit
perspektivní vidění
vnímání hmatem

Zlepšení v těchto oblastech má obvykle přesun do všech ostatních sportů a každodenního života.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor