Detail předmětu

Teorie jakosti staveb

FAST-DI51Ak. rok: 2019/2020

Předmět seznamuje studenty s aplikací metod monitorování, měření, analýzy a zlepšování procesů a produktů stavební výroby pomocí metod managementu jakosti. Zabývá se zejména procesy, které jsou potřebné pro prokázání shody produktu, zajištění shody systému managementu jakosti, ověření, zda systém managementu jakosti vyhovuje plánovaným činnostem a pro neustálé zlepšování efektivnosti systému managementu jakosti.

Jazyk výuky

čeština

Zajišťuje ústav

Ústav stavebního zkušebnictví (SZK)

Výsledky učení předmětu

Schopnosti a dovednosti z oblasti řízení, měření, monitorování, analýzy a zlepšování kvality procesů a produktů v podmínkách stavebních podniků.

Prerekvizity

Nejméně šest semestrů vysokoškolského studia stavebního či ekonomického směru, přehled o certifikovaných systémech řízení, přehled o metodách posuzování shody, přehled o nástrojích řízení kvality, základní znalosti z oblasti řízení, měření, monitorování, analýzy, zlepšování a auditování formalizovaných systémů řízení v podmínkách stavebních podniků.

Osnovy výuky

1. Způsobilost procesu,
2. Statistická regulace procesu
3. Statistická přejímka
4. Spolehlivost
5. Management rizik ve stavební výrobě
6. Nejčastěji používané metody analýzy rizika (FMEA, HRA, aj.)
7. Management jakosti v údržbě a komplexní produktivní údržba
8. Jakost ve stavební logistice
9. Quality Function Deployment (QFD)
10. Desing of Experiment (DOE)
11. Auditování SMJ podle ČSN EN ISO 19011
12. EFQM Excellence model
13. TQM. Nové poznatky v oblasti QMS

Učební cíle

Schopnosti a dovednosti z oblasti statistického řízení procesů, používaných metod pro zlepšování efektivnosti výroby, Quality Function Deployment (QFD), Design of Experiment (DOE), Risk Management, EFQM Excellence model, TQM a dalších nástrojů úspěšného řízení jakosti v podmínkách stavebních podniků.
Předmět je koncipován tak, aby odpovídal harmonizovanému schématu vzdělávání EFQM a umožnil studentům po jeho absolvování získat základní dovednosti a znalosti pro funkce manažera jakosti, interního auditora, nebo konzultanta pro oblast řízení kvality.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Způsobilost procesu, 2. Statistická regulace procesu 3. Statistická přejímka 4. Spolehlivost 5. Management rizik ve stavební výrobě 6. Nejčastěji používané metody analýzy rizika (FMEA, HRA, aj.) 7. Management jakosti v údržbě a komplexní produktivní údržba 8. Jakost ve stavební logistice 9. Quality Function Deployment (QFD) 10. Desing of Experiment (DOE) 11. Auditování SMJ podle ČSN EN ISO 19011 12. EFQM Excellence model 13. TQM. Nové poznatky v oblasti QMS