Detail předmětu

Zpracování technické dokumentace

FAST-BU090Ak. rok: 2019/2020

Zásady zpracování textů textovými procesory podle platné normy ČSN 01 6910: písmo, způsob psaní vybraných prvků odborných textů, formální úprava odstavců, stránek a dokumentů. Bibliografické citace a odkazy v textu podle ČSN ISO 690. Složitější prvky odborných prací: matematické symboly a výrazy, zásady zpracování tabulek, grafy a obrazová dokumentace. Obsahové náležitosti odborných prací. Vhodné způsoby technického řešení dokumentů a jejich následného zpracování.
Příprava rastrových obrazů pro prezentace stavebních a architektonických projektů. Základní techniky vytváření fotorealistické montáže. Zpracování konečných fází vizualiza-ce modelu stavebního objektu v editoru rastrové grafiky – export vyrendrovaného obrazu z 3D modeláře, dokončení vizualizace v editoru rastrové grafiky.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Zajišťuje ústav

Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky (AIU)

Prerekvizity

Základy operačních systémů, práce se soubory a složkami. Textový editor, příprava grafických podkladů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Písmo, typy písma a jejich vlastnosti, možnosti použití. Hladká sazba, speciální znaky – jejich účel a technické řešení v dokumentu na počítači. Sazba odstavců, odstavcové parametry, typy odstavců v dokumentech, jejich vlastnosti a technické řešení. Sazba stránky – stránkový zlom, členění textu, záhlaví a paty, poznámky pod čarou, vícesloupcová sazba. Dokument a jeho uspořádání, rozložení různých typů stránek, generování obsahu a rejstříku. Matematické symboly a výrazy, spojení s textem. Principy a zásady sazby tabulkového materiálu. Grafické vyjádření informace – diagramy, grafy, schémata a další obrazové doplňky. Základní úpravy rastrového obrazu. Vytváření fotomontáží, geometrické transformace v obraze. Práce s perspektivou. Dokončení vizualizace modelu v editoru rastrové grafiky. Příklad exportu vyrendrovaného modelu z CADu do Photoshopu, nastavení pohledu na model a nasvětlení v CADu, parametry rendrování, soulad se základním obrazem. Principy rešerše, vědecké a odborné práce, etika vědecké a odborné práce, plagiátorství.