Detail předmětu

Diplomový seminář I (R)

FAST-CW17Ak. rok: 2019/2020

Předmět shrnuje získané poznatky při studiu oboru Realizace staveb. Výstupem je semestrální práce, která obsahuje vybrané části stavebně technologické studie zhotovitele stavby, s možností zohlednit specifika konkrétních stavebních podniků, účastnících se na výuce a odborné praxi studenta.Důraz je kladen na získání znalostí z oblasti modelování hlavních technologických etap výstavby, časového a finančního plánu stavby a návrhu koncepce zařízení staveniště s ohledem na kvalitativní, bezpečnostní a enviromentální požadavky při výstavbě.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu Diplomový seminář I (R), tedy získá a rozšíří si znalosti pro zpracování dokumentace předvýrobní přípravy na konkrétním zadaném stavebním objektu nebo stavbě a to především z pohledu dodavatele stavby.

Prerekvizity

Znalosti především z oblastí navrhování staveb,technologie staveb, stavebně technologického projektování, počítačové podpory ve stavebnictví,ekonomických nástrojů řízení stavební výroby a projektové řízení staveb.

Učební cíle

Úkolem předmětu je studentům předat znalosti pro zpracování dokumentace předvýrobní přípravy na konkrétním zadaném stavebním objektu nebo stavbě a to především z pohledu dodavatele stavby.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Jarský, Č., Musil, F., Svoboda, P., Lízal, P., Motyčka, V., Černý, J.: Technologie staveb II, Příprava a realizace staveb. Cerm,s.r.o.Brno, 2003.
Motyčka,V.,Kovářová,B.: Stavebně technologické projektování, průvodce studiem. VUT v Brně, FAST, 2008.

Doporučená literatura

Ladra, J., Musil, F., Pospíchal, V., Svoboda, P.: Technologie staveb II, Realizace železobetonové monolitické konstrukce budov. ČVUT v Praze,, 2002.
Lízal,P., a kol.: Technologie stavebních procesů pozemních staveb. Cerm,s.r.o.Brno, 2003.
Makýš, O., Makýš, P.: Stavenisková prevázdka, zariadenie staveniska. STU v Bratislavě, 2003.
Makýš, O., Makýš, P.: Projekt organizácie výstavby. STU v Bratislavě, 2005.
Motyčka,V. a kol.: Technologie staveb I, Technologie stavebních procesů,část 2. Cerm,s.r.o.Brno, 2005.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Zadání projektu (může být ve spolupráci s účastnící se stavební firmou na výuce) - podle specializace studenta, určení rozsahu řešeného projektu. 2.Stavebně technologická studie, realizace hlavních technologických etap stavby. 3.Počítačová podpora - výkazy výměr, nabídkový rozpočet. 4.Časový a finanční plán stavby, hrubá bilance základních zdrojů. 5.Koordinace subdodavatelů. 6.Koncepce zařízení staveniště, projekty vybraných objektů zařízení staveniště. 7.Technologický předpis vybraného dílčího stavebního procesu. 8.Smluvní požadavky realizace staveb.