Detail předmětu

Vybrané statě z nosných konstrukcí

FAST-AL51Ak. rok: 2019/2020

Statický a diagnostický průzkum nosných betonových a zděných konstrukcí.
Poruchy – jejich příčiny, sledování a možnosti snižování jejich výskytu. Rozbor možných chyb a jejich náprava při rekonstrukcích.
Způsoby a statická analýza zesilování betonových a zděných konstrukcí. Zesilování konstrukcí spřažením, lepenou a předpínací výztuží. Zesilování a stavební úpravy významných a památkově chráněných staveb se zvláštním zřetelem k zachování jejich původního tvaru a statického působení.
Kompozitní ocelobetonové a dřevobetonové konstrukční prvky, dílce a systémy – základní principy působení, zatížení, materiál, normativní podklady pro navrhování, zásady konstrukčního řešení, základní principy navrhování.
Realizace ocelových a dřevěných konstrukcí a konstrukcí kombinovaných z oceli nebo dřeva s jinými materiály.
Hlavní faktory ovlivňující návrh základů. Stabilitní problémy opěrných konstrukcí v extravilánu občanských staveb. Aplikace geosyntetik z pohledu architekta. Výpočetní programy při řešení základních geotechnických úloh.
Chyby v zakládání staveb, jejich příčiny a odstraňování.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav betonových a zděných konstrukcí (BZK)

Výsledky učení předmětu

Student získá tyto znalosti a dovednosti:
• Znalost statického přístupu k rekonstrukcím stavebních a inženýrských objektů z betonových a zděných nosných konstrukcí.
• Základní znalosti o navrhování kompozitních konstrukčních prvků na bázi oceli nebo dřeva s jinými materiály.
• Schopnost řešit vybrané problémy z oblasti zakládání staveb a navrhování opěrných konstrukcí.

Prerekvizity

stavební mechanika, betonové, zděné, kovové a dřevěné nosné konstrukce, geotechnika

Osnovy výuky

1. Účel a metody statického a diagnostického průzkumu nosných betonových a zděných konstrukcí. Poruchy – jejich příčiny, sledování a možnosti snižování jejich výskytu. Rozbor možných chyb a jejich náprava při rekonstrukcích.
2. Způsoby zesilování betonových a zděných konstrukcí z hlediska statiky.
3. Statická analýza vybraných běžných metod zesilování konstrukcí.
4. Zesilování konstrukcí spřažením, lepenou a předpínací výztuží.
5. Zesilování a stavební úpravy významných a památkově chráněných staveb se zvláštním zřetelem k zachování jejich původního tvaru a statického působení.
6. Ocelobetonové nosníky - zásady konstrukčního řešení, základní principy navrhování (mezní stav únosnosti, mezní stav použitelnosti, spřažení).
7. Ocelobetonové sloupy - zásady konstrukčního řešení, základní principy navrhování.
8. Aplikace ocelobetonových konstrukčních prvků a dílců ve stavebních konstrukcích, příklady realizovaných konstrukcí.
9. Kombinované konstrukce na bázi dřeva a betonu – zásady konstrukčního řešení, základní principy výpočtu a navrhování, základní typy spojení dřeva s jinými stavebními materiály.
10. Aplikace dřevobetonových konstrukcí při rekonstrukcích stropů, příklady realizovaných konstrukcí s využitím kombinace dřeva s jinými stavebními materiály.
11. Faktory ovlivňující návrh základů. Hloubka založení. Vliv hladiny podzemní vody. Zakládání na svazích, násypech. Zakládání na spraších a jiných prosedavých zeminách, na objemově nestálých zeminách. Vliv geotechnických staveb na životní prostředí.
12. Opěrné konstrukce využívané při architektonickém návrhu občanských staveb. Zatížení zemním a vodním tlakem. Stabilita gravitačních a úhlových stěn. Odvodnění zdí. Bazény.
13. Aplikace geosyntetik z pohledu architekta: separační, filtrační, drenážní, ochranná, protierozní a výztužná funkce. Vyztužené opěrné konstrukce, protierozní úprava svahů apod. Výpočetní programy v geotechnice: předpoklady a postupy při řešení základních úloh v zakládání staveb. Chyby v zakládání staveb a jejich odstraňování. Příklady z praxe.

Učební cíle

Naučit studenty statickému přístupu k rekonstrukcím stavebních a inženýrských objektů z betonových a zděných nosných konstrukcí.
Získat základní znalosti o navrhování kompozitních konstrukčních prvků na bázi oceli nebo dřeva s jinými materiály.
Informovat o vybraných problémech z oblasti zakládání staveb a navrhování opěrných konstrukcí.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

VANĚK, Tomáš: Rekonstrukce staveb. Praha: SNTL/ALFA, 1985. (CS)
HULLA, Jozef a kol.: Zakládání staveb. Praha: SNTL, 1987. (CS)
MASOPUST, Jan: Vrtané piloty. Praha: Čeněk a Ježek, 1994. ISBN 80-238-2755-3. (CS)
KOŽELOUH, B. (autorizovaný překlad): Dřevěné konstrukce podle Eurokódu 5, STEP 1 - Program výuky pro konstrukční dřevo. Louky-Zlín: KODR, 1998. (CS)
EMMONS, Peter H., DROCHYTKA, Rostislav a JEŘÁBEK, Zdeněk: Sanace a údržba betonu v ilustracích. Brno: CERM, 1999. ISBN 0-87629-286-4. (CS)

Doporučená literatura

JOHNSON, R. P., BUCKBY, R. J.: Composite Structures of Steel and Concrete-Vol. 1: Beams, Slabs, Columns and Frames for Buildings. London: COLLINS, 1986. (EN)
BLASS, H. J., et al.: Timber Engineering - STEP 1. Almere, Netherlands: Centrum Hout, 1995. ISBN 9056450018. (EN)
KOS, Josef: Rekonstrukce pozemních staveb. Brno: CERM, 1999. ISBN 8072041320. (CS)
WITZANY, Jiří: Poruchy a rekonstrukce zděných budov. Praha: ČKAIT, 1999. ISBN 80-902697-5-3. (CS)
SCI-The Steel Construction Institute: ESDEP-European Steel Design Education Programme. U.K., 2000. (EN)
WEIGLOVÁ, Kamila, GLISNÍKOVÁ, Věra a MASOPUST, Jan: Mechanika zemin a zakládání staveb. Brno: CERM, 2003. ISBN 80-214-2376-5. (CS)
MÍČA, Lumír: Chování vyztužených zemin v podkladních vrstvách. Brno: CERM, 2003. ISBN 8072042904. (CS)
BAŽANT, Zdeněk a KLUSÁČEK, Ladislav: Statika při rekonstrukcích objektů. 5.vydání. Brno: VUT, 2010. ISBN 978-80-7204-692-8. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Účel a metody statického a diagnostického průzkumu nosných betonových a zděných konstrukcí. Poruchy – jejich příčiny, sledování a možnosti snižování jejich výskytu. Rozbor možných chyb a jejich náprava při rekonstrukcích. 2. Způsoby zesilování betonových a zděných konstrukcí z hlediska statiky. 3. Statická analýza vybraných běžných metod zesilování konstrukcí. 4. Zesilování konstrukcí spřažením, lepenou a předpínací výztuží. 5. Zesilování a stavební úpravy významných a památkově chráněných staveb se zvláštním zřetelem k zachování jejich původního tvaru a statického působení. 6. Ocelobetonové nosníky - zásady konstrukčního řešení, základní principy navrhování (mezní stav únosnosti, mezní stav použitelnosti, spřažení). 7. Ocelobetonové sloupy - zásady konstrukčního řešení, základní principy navrhování. 8. Aplikace ocelobetonových konstrukčních prvků a dílců ve stavebních konstrukcích, příklady realizovaných konstrukcí. 9. Kombinované konstrukce na bázi dřeva a betonu – zásady konstrukčního řešení, základní principy výpočtu a navrhování, základní typy spojení dřeva s jinými stavebními materiály. 10. Aplikace dřevobetonových konstrukcí při rekonstrukcích stropů, příklady realizovaných konstrukcí s využitím kombinace dřeva s jinými stavebními materiály. 11. Faktory ovlivňující návrh základů. Hloubka založení. Vliv hladiny podzemní vody. Zakládání na svazích, násypech. Zakládání na spraších a jiných prosedavých zeminách, na objemově nestálých zeminách. Vliv geotechnických staveb na životní prostředí. 12. Opěrné konstrukce využívané při architektonickém návrhu občanských staveb. Zatížení zemním a vodním tlakem. Stabilita gravitačních a úhlových stěn. Odvodnění zdí. Bazény. 13. Aplikace geosyntetik z pohledu architekta: separační, filtrační, drenážní, ochranná, protierozní a výztužná funkce. Vyztužené opěrné konstrukce, protierozní úprava svahů apod. Výpočetní programy v geotechnice: předpoklady a postupy při řešení základních úloh v zakládání staveb. Chyby v zakládání staveb a jejich odstraňování. Příklady z praxe.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Zesilování tlačených prvků: Zesílení zděného sloupu ocelovými příložkami. 2. Zesílení zděného sloupu obetonováním. 3. Zesilování ohýbaných prvků (trámový strop): Zesílení přídavnou výztuží a torktretem. 4. Zesílení uhlíkovými lamelami. 5. Zesílení dodatečným předpětím. 6. Korekce. 7.- 8. Návrh ocelobetonových konstrukcí - sloup, nosník. 9.- 10. Zesilování dřevěného trámového stropu: Zesílení stropu ŽB spřaženou deskou. 11.- 12. Opěrná konstrukce - vliv zemního tlaku, stabilita. 13. Odevzdání příkladů. Zápočet.