Detail předmětu

Zpracování technickoekonomické dokumentace

FAST-CU54Ak. rok: 2019/2020

Realizace základních typografických pravidel v systému pro zpracování textů. Efektivní zpracování dokumentů -- systém formátovacích stylů. Zpracování komplikovaných textových dokumentů (obsahy, rejstříky, slučování dokumentů). Začlenění grafických a databázových dat do dokumentů. Prezentace vědeckotechnických výpočtů v dokumentech. Pravidla pro tvorbu závěrečných prací.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky (AIU)

Výsledky učení předmětu

Efektivní práce s textovým procesorem, zvládnutí základů typografie, tvorba kvalitních textových dokumentů různého typu.

Prerekvizity

Základy operačních systémů, práce se soubory a složkami. Textový editor, příprava grafických podkladů.

Učební cíle

Efektivní práce s textovým procesorem, zvládnutí základů typografie, tvorba kvalitních textových dokumentů různého typu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Doporučená literatura

RYBIČKA, Jiří, ČAČKOVÁ, Petra a PŘICHYSTAL, Jan: Průvodce tvorbou dokumentů. Nakladatelství Martin Stříž, 2011. ISBN 978-80-87106-43-3. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Úvod do typografie. Písmo, speciální znaky. Hladká sazba. Realizace speciálních znaků v počítači. Znakové styly a jejich využití, vazba na typografická pravidla vyznačování a smíšené sazby. Sazba odstavců. Odstavcové styly a typické vlastnosti. Výčty a seznamy. Systémy nadpisů. Tabulky a možnosti svislého zarovnání. Obrázky, schémata. Matematické (fyzikální, chemické) výrazy. Pravidla a možnosti implementace. Stránkové prvky, sazební obrazec na listu, běžná záhlaví, dvoustranný dokument. Optické vyrovnání stránky. Obsahy, rejstříky, křížové odkazy. Pravidla a implementace. Uspořádání dokumentu. Závěrečné práce, pravidla, doporučení, specifika.