Detail předmětu

Řízení výroby

FSI-HR2-KAk. rok: 2019/2020

Úkolem předmětu je seznámit studenty s teoretickými přístupy k plánování a řízení produkčních procesů, uplatnění procesního přístupu k řízení výrobního procesu s využitím IT/IS a ICT v digitalizovaném prostředí. Poskytnout potřebné poznatky k ekonomickému rozhodnutí o výrobním programu vzhledem k požadavkům zákazníka. Seznámit s metodikou projektování výrobních systémů schopných kvalitativně a hospodárně realizovat výrobní program s progresivní technologií při zajištění potřebných zdrojů pro realizaci výrobního programu. Uplatnit časové vazby inženýringu - průmyslového inženýrství a výrobního procesu pro realizaci změn při zajištění požadovaných výkonů a výkonnosti digitální generace. Seznámení s praktickými metodami pro operativní řízení výroby v digitálním prostředí.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

7

Výsledky učení předmětu

Teorie výroby umožní pochopit, jak firmy řídí své vnitřní činnosti, jak je možno analyzovat chování, které ovlivňuje zhodnocení vstupních faktorů, produktivitu práce a efektivitu vlastní transformace..
Získané znalosti a dovednosti digitální generace budou významným podkladem pro ovlivňování nákladů firem, které jsou ústřední dominantou mezi nabídkou a poptávkou pro tvorbu přidané hodnoty pro zákazníka. Jsou specifické pro daný předmět i program studia.
Pochopí jak řídit materiálové toky a informační toky s využitím logistických koncepcí z hlediska postavení výrobních procesů v hodnotovém řetězci..

Prerekvizity

Znalosti z oblasti přípravy návrhu nového nebo inovovaného výrobku - průmyslového inženýrství, (konstrukce a technologie výrobku), managementu kvality,, managementu a marketingu.
Znalost matematických metod včetně statistickým je také nezbytná.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu principů a teorie dané disciplíny s využitím současných didaktických prostředků..
Labopratorní cvičení je zaměřeno na praktické zvládnutí látky probrané na přednáškách v laboratoři při využití produktu ICT jako je OR Systém, Microsoft Project i ARIS.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky pro udělení zápočtu :
Aktivní prezence v laboratorních cvičeních. Zpracování případové studie z výpočtové části cvičení a souběžně zpracování případové studie z laboratorní části cvičení (koncept ORFERT). V průběhu semestru proběhne prezence dílčích výsledků zpracování. Pokud student tyto dvě základní semestrální případové studie nesplní, může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku. Současně je i povinná exkurze ve výrobním podniku.Student získá schopnost logického myšlení.
Zkouška :
Prověřuje znalost přístupů, metod, konceptů teorie řízení a aplikaci na příkladech.
Zkouška je písemná a ústní. Do klasifikačního hodnocení se zahrnují:
1. výsledky z případových studií (semestrální práce)
2. výsledky písemné zkoušky (60 %)a z ústní části zkoušky (40%)

Učební cíle

Specifickým cílem je poskytnout informace o potenciálu
a prostředcích pro další rozvoj výroby, technologické infrastruktury v kontextu evropské integrace a při respektování stávajících technologických aspektů
produkčních procesů se zaměřením na snižování vstupů zdrojů do reprodukčních procesů ve vazbě na zavedení WCM v rámci globalizačních tendencí v digitálním prostředí.
Získat znalosti z oblasti pokročilých výrobních technologii z hlediska aditivní výroby (3D technologie) a procesní technologie v oblasti automatizované výroby a výroby využívající IT technologie.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Povinná výuka je zejména v laboratořich a exkurzích. Náhradu absencí z povinné výuky, je nutné provést ve zvláštním náhradním termínu, který bude upřesněn vyučujícím.
Návštěva přednášek je doporučená, ale potřebná pro práci v laboratoři. Povinná účast na přednáška je u externistů z průmyslové praxe.

Základní literatura

Weis,H.J.-Gershon,M.E.: Production and Operation Management, , 0
JUROVÁ.M. Řízení výroby. 1.vyd. Brno, VUT v Brně 2001, 2005s. ISBN 80-214-2031-6
Hahn,D.-Lassmann,G.: Produktionswirtschaft - Controlling industrieller Produktion, , 0
Zapfel,G.: Management, , 0

Doporučená literatura

KOŠTURIAK,J. a kol. Projektovanie výrobných systémov pre 21.storočie. Žilina Žilinská universita 2000, 397s. ISBN80-7100-553-3
JUROVÁ,M. Evropská unie Odvětví a infrastruktura. 1.vyd. Brno Computer Press 1999, 115s. ISBN 80-7226-219-x
JUROVÁ, M. Logistika. 1 vyd. Brno: VUT, 1998, 162s. ISBN 80-214-1268-2

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program M2I-K magisterský navazující

    obor M-STM , 1. ročník, zimní semestr, povinný
    obor M-STM , 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace v kombinovaném studiu

17 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Podstata a cíle managementu výroby. Postavení výrobních procesů v systému řízení podniku v digitalizovaném prostředí.
2. Strategický a taktický management produkčních procesů
3. Operativní management; zajišťování procesů výroby zdroji
4. Výrobní kapacita a její plánování
5. Charakteristika výrobního systému a jeho projektování
6. Zajištění výroby materiálovými vstupy
7. Průběh zakázky firmou; průběžná doby výroby složitého výrobku
8. Normativní průběžná doba výroby komponent
9. Zabezpečení plynulosti výrobního procesu; technická obsluha výroby
10. Hospodaření nářadím
11. Péče o výrobní základnu; TPM; energetický management
12. Řízení transformačního procesu.Koherentní a operativní řízení výroby
13. Koncepty automatizovaného řízení výrobního procesu Štíhlá výroba

Řízené samostudium

35 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Základní pojmy teorie výroby; zadání případové studie - výpočtové a laboratorní. Měření produkce a náklady na výrobu. Produktivita výroby. Aplikace simulace při řízení výroby - laboratorní cvičení. Průběh zakázky firmou - laboratorní cvičení. Výrobní kapacita. Návrh projektu výrobního systému; kontrola zpracování případové studie - výpočtové. Technickohospodářské normy materiálové - výpočet spotřeby. Průběžná doba výroby složitého výrobku. Termínování zakázky v čase - laboratorní cvičení. Průběžná doba výroby komponent. Hospodaření nářadím a systém údržby . Zakázka a její termínování v čase - prezence případové studie - laboratorní. Prezentace případové studie výpočtové