Detail předmětu

Počítačové modelování- Alias Design projekt

FSI-YM0Ak. rok: 2019/2020

Studenti se detailně seznámí s filozofií práce, postupy a softwarovými nástroji pro modelování ploch Autodesk Alias nebo Icem Surf. Při řešení individuálních projektů získají praktické zkušenosti s tvarováním složitých přechodových ploch, možnostmi tangenciální a křivostní návaznosti, použitím vhodných analýz, využitím 3D skenovaných dat jako podkladu a také s vizualizací výsledků. Nabyté zkušenosti studenti uplatní především v oblastech s vysokými nároky na kvalitu pohledových ploch jako je automobilový průmysl a letectví.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti získají praktické zkušenosti s tvorbou pohledových ploch vysoké kvality jenž jsou požadované zejména v automobilovém a leteckém průmyslu. Zároveň si osvojí pracovní postupy při práci s plošnými modely automobilových komponentů a získají zpětnou vazbu o kvalitě vlastních výsledků díky konzultaci s odborníky z praxe.

Prerekvizity

Předpokládají se základní znalosti plošného modelování s využitím CAD systémů (Rhinoceros, Alias) a znalosti digitální kresby.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou cvičení, které je zaměřeno na praktické zvládnutí látky. Od modelových úloh pod vedením lektora se během semestru přejde k samostatné práci na složitějším úkolu.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení zápočtu: prezence ve cvičení, odevzdání zadané práce ve stanovených termínech, závěrečný test prokazující znalosti práce s programem a schopnost samostatné práce. Výsledné hodnocení se skládá z hodnocení projektů, pracovních úloh a testu. Celkem je možno získat až 100 bodů. Výsledná klasifikace se určí podle stupnice ECTS. Hodnocení i pouze jediného úkolu nižším než polovina z maximálního počtu bodů je celková klasifikace předmětu „nevyhovující“. Podle čl. 13 Studijního a zkušebního řádu VUT v Brně se užívá klasifikační stupnice ECTS. KLASIFIK. STUPEŇ ECTS / BODOVÉ HODNOCENÍ / ČÍSELNÁ KLASIFIKACE // A / 100–90 / 1 / výborně // B / 89–80 / 1,5 / velmi dobře // C / 79–70 / 2 / dobře // D / 69–60 / 2,5 / uspokojivě // E / 59–50 / 3 / dostatečně //F / 49–0 / 4 / nedostatečně.

Učební cíle

Zvládnutí pokročilého modelování ploch třídy A v kvalitě požadované v automobilovém průmyslu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na cvičeních je povinná a kontrolovaná vyučujícím. Student je povinen být přítomen v rozvrhem stanovené době v počítačové laboratoři a pracovat na úkolech a vyčkat konzultace. Jako omluva nepřítomnosti se uznávají pouze důvody obdobné důvodům podle zákoníku práce, např. nemoc. Neomluvená absence může být příčinou neudělení zápočtu.

Základní literatura

TICKOO S., Learning Autodesk Alias Design 2010, CADCIM Technologies, ISBN: 1932709762 (EN)
GERHILD T.L., Autodesk Alias Surface, Polic, 2012, ISBN: 6201671110 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program M2A-P magisterský navazující

    obor M-PDS , 1. ročník, letní semestr, volitelný (nepovinný)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení s počítačovou podporou

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do procesu navrhování pohledových ploch v automobilovém průmyslu, prezentace příkladů z praxe - Škoda Auto oddělení Strak, Evektor, Aufeer Design.
2. Postupy modelování v automobilovém průmyslu, STRAK - 10 zlatých pravidel, tolerance, souřadný systém virtuálního modelu automobilu.
3. Práce s předlohou, 3D sken jeho úprava a rozdělení, vytváření řezů a ploch na naskenovaných datech, analýza odchylky od skenu.
4. Modifikace hotového dílu, definice a úplnost zadání, časové rozvržení, návrh vhodného postupu řešení.
5. Zaoblování připraveného modelu, definice modelu v hranách, základní úloha STRAKu – kostka, modelové vysvětlení postupu, praktické řešení souběhů rádiusů, problematika přechodu světla, segmentace při řešení souběhu.
6. Zadání individuálních projektů; práce na reálných produkčních datech z průmyslu. Řešeny budou úlohy komplexního charakteru, jako například: část karoserie osobního automobilu, litý disk kola, nárazníky, bok auta s přechodem na blatníky.
7. - 12. Individuální práce na projektu. Konzultace projektů.
13. Hodnocení projektů, zpětná vazba - diskuze nedostatků a použití vhodných postupů.