Detail předmětu

Bojová umění - Kobudo

CESA-TV-KOBUAk. rok: 2018/2019

Japonské válečnické umění. Využívá zbraně, původně zemědělské nářadí. Kobudo patří mezi středně náročné bojové sporty, původně pocházející z japonské Okinawy. Je nutno zvládnout nácvik technik „holou rukou“ a navíc zbraň. Dále se seznámit s etickým kodexem a historií, s principy nutné obrany a první pomoci. Pochopit tělo i mysl. S každou zbraní se cvičí tak, aby byly pochopeny její principy útoku a obrany s jejím maximálním využitím a dopadem. A to nejen v bojových formách.

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám. Cvičenec Kobudo se seznámí s řadou jednoduchých návyků, technik a reflexů. Dále s úhozy, bloky a kopy, bojem v omezeném prostoru a na zemi. Je zvyšována psychická i fyzická zdatnost studenta formou cvičení, drilů a zápasu. Dále je seznámen s nošením a tasením zbraně a jejím případným použitím. Kobudo nabízí seznámení s originálním bojovým uměním, které je poplatné i dnes v uspěchané době.

Prerekvizity

Dobrý zdravotní stav.
Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchov.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinové cvičení - od rozcvičení, přes posilování až po techniky se zbraní a proti ní formou her, modelových situací a boje.
Teoretická část – BOZP, výukový plán, podmínky pro zápočet; teorie Kobuda
Praktická část - nácvik použití nože, hole a jiných zbraní a obrana proti těmto zbraním, nácvik pokročilejších sebeobranných technik, rovoj fyzické kondice, rozvoj psychické odolnosti, nácvik modelových situací, psychologie zápasu.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

- BOZP
- Hanbo-jitsu
- Bo-jitsu
- Tonfa-jitsu
- Sai-jitsu
- Tanto-jitsu
- Tessen-jitsu
- Nunchaku-jitsu
- zápočet

Učební cíle

Moderní Kobudo vychází z potřeb jednotlivce ubránit se v konfliktních a krizových situacích za použití svého těla, mysli a naučených technik s využitím dostupné „zbraně“ a nutné eliminace účinku protivníka při zachování etických norem.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady je na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové vzdělávací akce).

Odborné vedení:
Ing. Pavel Čermák, Ph.D., e-mail: cermakpa@seznam.cz

Základní literatura

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

24 hod., povinná

Vyučující / Lektor