Detail předmětu

Bojová umění - Sebeobrana – systém Urban Combatives

CESA-TV-BUUCAk. rok: 2018/2019

Úvod do problematiky sebeobrany. Probereme to, jak konflikt vzniká, jak si útočníci vybírají své cíle, jak kontrolovat svůj osobní prostor, jak slovně deeskalovat konflikt a jak bojovat, pokud není možné ukončit konflikt jiným způsobem. Součástí výuky jsou právní aspekty sebeobrany, dále psychologie konfliktu a trénink mentální přípravy. Studenti se dozvědí o účincích adrenalinu a stresu na své tělo a naučí se, jak tyto stavy udržet pod kontrolou. Součástí výuky budou základy práce s obrannými prostředky (teleskopický obušek, pepřový sprej).
Součástí výuky budou video ukázky reálných situací z bezpečnostních kamer a rozbor vhodné taktiky. Semestr bude zakončen modelovými situacemi, kde si studenti vyzkoušejí nabyté poznatky v situacích velmi podobných realitě.

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Student se seznámí s tím, jak vznikají konflikty a jak se nestát objetí trestného činu. Seznámí se s metodami psychologické přípravy na boj a vyzkoušejí si modelové situace velmi blízké reálnému napadení.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

- teorie fází konfliktu
- trénink primárních úderových zbraní
- mentální příprava na boj
- drily ve stresu
- modelové situace

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

- Jak vzniká konflikt, jak se vyhnout konfliktu, primární zbraně
- Plán konfliktu, vitální pyramida, contact management
- Sebeobrana a právo § 28 a 29 tr. zákona; Blitzkríg; mini scénáře
- Jak funguje stress a jak ho můžeme kontrolovat
- Princip cover, crash, counter
- Chycení za oděv, do kravaty, práce na zemi
- Flanking a boj proti více útočníkům
- Zbraně a improvizované zbraně; obrana se zbraní v ruce
- Modelové situace s využitím High Gearu a jejich vyhodnocení

Učební cíle

Naučit studenta včas rozpoznat nebezpečí a nabídnout mu možnosti jak efektivně a bezpečně řešit jednotlivé fáze konfliktu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady je na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové vzdělávací akce).

Základní literatura

Zdeněk Náchodský - Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, a.s., Praha 1992 (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

24 hod., povinná

Vyučující / Lektor