Detail předmětu

Organická a potravinářská chemie

FCH-SZZ_B_OPCHAk. rok: 2019/2020

Jazyk výuky

čeština

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Osnovy výuky

Organická chemie I,II
1) Chemie základních uhlovodíků (alkany, alkeny, alkyny)
2) Stereochemie, enantiomery, diastereomery, chiralita, optická aktivita.
3) Aromatické sloučeniny.
4) Halogenderiváty.
5) Alkoholy, fenoly, thioly a polyhydroxysloučeniny.
6) Ethery, peroxidy, epoxidy.
7) Aminy, diazotace, reakce arendiazoniových solí.
8) Nitrosloučeniny.
9) Aldehydy a ketony.
10) Karboxylové kyseliny, esterifikace.
11) Acylhalogenidy a anhydridy karboxylových kyselin.
12) Estery a amidy karboxylových kyselin. Deriváty kyseliny uhličité.
13) 5-ti členné O, N, S heterocyklické sloučeniny.
14) 6-ti členné N heterocyklické sloučeniny. Pyridin.
15) Dvoujaderné N heterocykly, pyrimidin, purin. Báze nukleových kyselin.

Chemie potravin I
16) Chemie aminokyselin a peptidů
17) Struktura, vlastnosti a rozdělení bílkovin
18) Bílkoviny masa a jejich změny při zpracování
19) Bílkoviny mléka a vajec a jejich změny při zpracování
20) Ryby a výrobky z ryb, tuky, oleje, margaríny
21) Mastné kyseliny
22) Homolipidy a heterolipidy
23) Komplexní lipidy a doprovodné látky lipidů
24) Monosacharidy a deriváty monosacharidů
25) Oligosacharidy a polysacharidy
26) Polysacharidy rostlin
27) Polysacharidy živočichů (glykogen, chitin) a mořských řas (agar, alginát, karagenan)
28) Luštěniny, káva, čaj, kakao
29) Ovoce, zelenina a výrobky z nich
30) Obilniny a obilné produkty