Detail předmětu

Chemie ochrany životního prostředí

FCH-SZZ_B_CHOZPAk. rok: 2019/2020

...

Jazyk výuky

čeština

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Osnovy výuky

1. Slabé a silné stránky životního prostředí - oblast ovzduší; voda, půda, les a krajina, odpady a obaly; chemické látky a přípravky, zemědělství a doprava.
2. Atmosféra a její znečištění; oxidy dusíku, oxidy síry a uhlíku; fotochemické reakce probíhající v atmosféře; ozón v atmosféře, smog - bílý a černý.
3. Základní pojmy: polutanty, škodlivina, xenobiotikum, analyt, metabolit; expozice, biodostupnost, bioakumulace,biokoncentrace, bioobohacování, , potravní řetězec, ekosystém, lokalita, komodita, matrice.
4. Osud chemických látek v životním prostředí; emise, imise, dálkový transport, depozice. Perzistence chemických látek v prostředí.
5. Hodnocení výskytu chemických látek v prostředí; proces hodnocení rizik (EcoRA), podstata, význam.
6. Abiotické a biotické složky prostředí; biologické účinky, nejvyšší přípustné koncentrace a množství; bioindikátory a bioindikační systémy, monitoring a typy vyšetřovacích laboratoří.
7. Pedosféra; charakteristika. Hlavní zdroje znečištění půd. „Samočistící“ schopnost půd. Degradace půdy; charakteristika, typy.
8. Hydrosféra, charakteristika. Hlavní zdroje znečištění. Problematika eutrofizace vod. Okyselování vod; příčiny důsledky pro akvatický ekosystém
9. Polychlorované bifenyly (PCBs) a další halogenované uhlovodíky v životním prostředí. POPs.
10. Metody klasické analytické chemie využívané v analytické praxi (volumetrie - chelatometrie)
11. Metody analýzy vody (stanovení BSK(5), CHSK(5), stanovení alkality, acidity, stanovení rozpuštěných, nerozpuštěných a extrahovatelných látek)
12. Metody stanovení anorganických složek vod (Ca, Mg, Na, K, Fe, Mn, Al, těžkých kovů)
13. Metody stanovení organických složek vod (ropných látek, nižších mastných kyselin, fenolů, aromatických uhlovodíků, olyaromatických uhlovodíků, halogenovaných sloučenin)
14. Optické analytické metody (UV-VIS spektrofotometrie, infračervená spektrometrie, fluorescenční spektrometrie)
15. Metody atomové spektrometrie: atomová absorpční spektrometrie, atomová emisní spektrometrie
16. Metody izolace organických polutantů z environmentálních matric: extrakce plynem, extrakce kapalinou, extrakce tuhou fází
17. Separační metody: kapalinová chromatografie, plynová chromatografie, elektroforéza
18. Nasycené a nenasycené uhlovodíky. Substituční a adiční reakce alkanů, alkenů a alkynů. Role alkanů jako skleníkových plynů
19. Aromatické uhlovodíky. Elektrofilní substituční reakce aromátů, syntéza významných derivátů. Reaktivita jednojádrových a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH)
20. Alifatické a aromatické halogenderiváty a hydroxysloučeniny. Nukleofilní substituční reakce a eliminace. Stereochemie průběhu reakcí. Struktura a reaktivita halogenderivátů narušujících ozonovou vrstvu
21. Dusíkaté sloučeniny. Alifatické a aromatické aminy, alkylace, diazotace, reakce arendiazoniových solí. Vznik nitrosoaminů
22. Organokovové sloučeniny; sloučeniny Li a Mg. Zdroje a výskyt v životním prostředí
23. Karbonylové sloučeniny. Reakce aldehydů a ketonů. Karboxylové kyseliny a jejich funkční a substituční deriváty

Učební cíle

...