Detail předmětu

Řízení výroby

ÚSI-RTRIVAk. rok: 2019/2020

Osnova dle týdnů/ bloků
Podstata a cíle managementu výroby. Postavení výroby v systému řízení podniku pro podnik světové třídy (WCM).
cv/lab Zadání semestrální práce a vysvětlenípráce se IS ORFERT
2 Př Strategický management výroby.
cv/lab Měření produkce a náklady na výrobu. Produktivita výroby
3. Př Strategický management výroby. Zajišťování výroby zdroji.
cv/lab Příprava výroby [výrobní dávky]. Průběh zakázky výrobou přijetí zakázky
4. Př Komponenty výrobní strategie
cv /lab Operativní řízení výroby - exkurze ve výrobní firmě
5. Př Plánovací normativy
cv/lab Propočty výrobní dávky a normativu rozpracované výroby.
6. Př Zajištění výroby výrobními faktory
cv/lab Datové soubory z technické příprava výroby
7 . Př Rozhodování o rozvrhování výrobní úkolu
Výpočet normativů rozpracované výroby
cv/lab Konzultace první části Případové studie
8. Př Průběžná doba výroby zakázky
cv/lab Skladové hospodářství a MRP kalkulace
9. Př Zabezpečení plynulosti výrobního procesu. Technická obsluha výroby.
cv/lab Průběžná doba výroby komponent a výrobku.
10. Př Soustavy péče o výrobní základnu. Totálně produktivní údržba
cv/lab Kapacitní plánování, rozvrhování výroby.
11. Př Energetický management. Manipulace s materiálem
cv/lab Hospodaření nářadím.
12. Př Operativní plánování a operativní evidence výroby
cv/lab Podpora plánování výroby, případová studie
13. Př Systémy PPS, APS a vazby na SCM
cv/lab Prezentace případové studie. Zápočet

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Prerekvizity

Student by měl vstupovat do výuky kurzu Řízení výroby se znalostmi z oblasti základních ekonomických přístupů (národohospodářských ukazatelů, tržních charakteristik - nabídka, poptávka, nákladové křivky). Současně se znalostmi z oblasti ekonomiky podniku, využití matematických disciplin při rozhodovacích úlohách. Předpokládá se, že student již má znalosti z bakalářského studia z oblasti přípravy výroby daného výrobního odvětví (tvorba technické dokumentace - projekt, konstrukce, technologie nového nebo inovovaného výrobku). Současně student má základní znalosti z managementu výroby z oblasti propočtu výrobní kapacity pracoviště, průběžné doby výroby komponent a projektu výrobního systému. Současně se znalostmi z oblasti ekonomiky podniku, využití matematických disciplin při rozhodovacích úlohách.

Způsob a kritéria hodnocení

Forma ověření stud. výsledků –písemná+ ústní
Další požadavky na studenta –seminární práce, prezentace, 100 % docházka do laboratoří

Osnovy výuky

Osnova dle týdnů/ bloků
Podstata a cíle managementu výroby. Postavení výroby v systému řízení podniku pro podnik světové třídy (WCM).
cv/lab Zadání semestrální práce a vysvětlenípráce se IS ORFERT
2 Př Strategický management výroby.
cv/lab Měření produkce a náklady na výrobu. Produktivita výroby
3. Př Strategický management výroby. Zajišťování výroby zdroji.
cv/lab Příprava výroby [výrobní dávky]. Průběh zakázky výrobou přijetí zakázky
4. Př Komponenty výrobní strategie
cv /lab Operativní řízení výroby - exkurze ve výrobní firmě
5. Př Plánovací normativy
cv/lab Propočty výrobní dávky a normativu rozpracované výroby.
6. Př Zajištění výroby výrobními faktory
cv/lab Datové soubory z technické příprava výroby
7 . Př Rozhodování o rozvrhování výrobní úkolu
Výpočet normativů rozpracované výroby
cv/lab Konzultace první části Případové studie
8. Př Průběžná doba výroby zakázky
cv/lab Skladové hospodářství a MRP kalkulace
9. Př Zabezpečení plynulosti výrobního procesu. Technická obsluha výroby.
cv/lab Průběžná doba výroby komponent a výrobku.
10. Př Soustavy péče o výrobní základnu. Totálně produktivní údržba
cv/lab Kapacitní plánování, rozvrhování výroby.
11. Př Energetický management. Manipulace s materiálem
cv/lab Hospodaření nářadím.
12. Př Operativní plánování a operativní evidence výroby
cv/lab Podpora plánování výroby, případová studie
13. Př Systémy PPS, APS a vazby na SCM
cv/lab Prezentace případové studie. Zápočet

Základní literatura

JUROVÁ, M. a kol. Výrobní procesy řízené logistikou. 1.vyd. Praha Albatros Media 2013, 260s. ISBN 978-80-265-0059-9 (CS)

Doporučená literatura

JUROVÁ, Marie a kol. Výrobní a logistické procesy v podnikání. Praha: GRADA Publishing, 2016, 256 s. ISBN 978-80-271-9330-1 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program RRTES_P magisterský navazující

    specializace RRTS , 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor