Detail předmětu
Biotechnologie I
FCH-BC_BIT1Ak. rok: 2019/2020
Cílem předmětu Biotechnologie I je seznámit posluchače se základními principy biotechnologií, jejich jednotkovými operaci a zařízením. Biotechnologie I obsahuje především základní potravinářské biotechnologie – pivovarství, sladařství, výrobu pekařského droždí a jiné mikrobiální biomasy, vinařství, fermentační výrobu ethanolu a alkoholických nápojů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Získané znalosti jsou východiskem pro optimalizaci, měření a řízení bioprocesu. Seminář navazuje na přednášky z předmětu ve směru integrace poznatků z mikrobiologie, biochemie, chemického a biochemického inženýrství.
Prerekvizity
Dobrá znalost mikrobiologie kvasinek a bakterií vč. jejich metabolismu, dobrá znalost biochemie. Základní znalosti o kultivačních technikách, bioinženýrských základech průmyslových fermentací (zvláště o kinetice procesu, hmotnostním a energetickém bilancování procesů). Základy sanitace ve fermentačním průmyslu.
Doporučená nebo povinná literatura
M.Moo-Young: Comprehensive Biotechnology, Vol.2 and 3. Pergamon Press 1985. (EN)
Rychtera m., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďarství a vinařství. VŠCHT Praha 1991. (CS)
V.Krumphanzl a Z. Řeháček: Mikrobiální technologie. Academia, Praha 1987. (CS)
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně, Cvičení - 2 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.
Způsob a kritéria hodnocení
Studenti musí vypracovat a úspěšně obhájit zápočtový projekt v dané oblasti biotechnologie. K písemné zkoušce se vyžadují dobré znalosti všech probíraných technologií.
Jazyk výuky
čeština
Osnovy výuky
1. Obecný úvod do biotechnologií, historie, specifika biotechnologických výrob, surovinová základna mikrobiálních biotechnologií, nároky na mikrobiální kultury.
2. Logika biotechnologických procesů, up-stream processing, sterilizace zařízení, základní kultivační schémata, kinetika mikrobiálních procesů a její praktické důsledky, down-stream processing.
3. Bioreaktory a další zařízení používané v biotechnologiích.
4. Měření a regulace biotechnologických procesů.
5. Výroba a druhy sladu.
6. Výroba piva.
7. Výroba alkoholů a lihovin.
8. Výroba vína.
9. Výroba kyseliny octové.
10. Výroba kyseliny mléčné.
11. Výroba pekařského droždí a krmné biomasy.
V rámci přednášek bude zařazena 1 přednáška odborníka z praxe.
Cíl
Cílem předmětu Biotechnologie I je seznámit posluchače se základními principy biotechnologií, jejich jednotkovými operaci a zařízením. Biotechnologie I obsahuje především technologie založené na kvasinkové buňce – pivovarství, sladařství, výrobu pekařského droždí a jiné mikrobiální biomasy, vinařství, fermentační výrobu ethanolu a alkoholických nápojů.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zápočet - povinná účast na cvičení, průběžné testy
Zkouška - písemný test + ústní zkouška
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_CHP , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
eLearning
eLearning: aktuální otevřený kurz