Detail předmětu

Německý jazyk pro doktorské studium

FP-RnjDAk. rok: 2019/2020

Předmět představuje povinnou zkoušku z cizího jazyka pro doktorské studium. Volí jej studenti, kteří si jako tento jazyk zvolili němčinu.

Jazyk výuky

němčina

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Student prokazuje zkouškou velmi dobré znalosti jazyka na úrovni zkušeného uživatele (minimálně C1 SERR). Rozumí širokému rejstříku náročných a dlouhých textů a rozpozná implicitní významy textů. Umí se plynule a pohotově vyjadřovat bez zjevného hledání výrazů. Umí jazyka užívat pružně a efektivně pro společenské, akademické a profesní účely. Umí vytvořit srozumitelné, dobře uspořádané, podrobné texty na složitá témata, čímž prokazuje ovládnutí kompozičních útvarů, spojovacích výrazů a prostředků koheze.

Prerekvizity

Velmi dobrá znalost jazyka minimálně na úrovni C1.
Mluvnice:
- aktivní znalost standardních mluvnických jevů dle běžných jazykových učebnic, minimálně na úrovni C1 (Zentrale Mittelstufenprüfung)
- znalost mluvnických jevů typických pro odborný styl

Slovní zásoba
- aktivní znalost obecné slovní zásoby
- aktivní znalost odborné slovní zásoby dle zaměření vlastní vědecké práce. Znalost této slovní zásoby zkoušející ověří u zkoušky např. konverzací o odborné publikaci.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět není vyučován. Doplňuje ho samostatná práce studentů v elearningovém prostředí moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

Kandidát u zkoušky prokazuje znalost všech jazykových dovedností – čtení s porozuměním, poslechu, psaného projevu i ústní komunikace minimálně na úrovnin C1 SERR.

Četba
Načíst 200 stran odborné publikace: zvolená publikace nesmí být starší 10 let, musí být německý originál (nikoliv překlad do němčiny). Tuto publikaci student přinese ke zkoušce (v případě elektronického zdroje lze dle dohody se zkoušejícím zaslat odkaz na tuto publikaci nebo ji zaslat v elektronické podobě). Porozumění zvolené části může být prověřeno formou překladu či rozboru textu.
K přečtenému textu sestavit slovníček nejdůležitějších termínů, pojmů a výrazů, které si student četbou osvojil, a jejichž zvládnutí může být u zkoušky prověřeno. Rozsah slovníčku závisí na úrovni znalostí studenta, u studentů s velmi pokročilou úrovní jazyka se předpokládá min. 100 hesel. Slovníček je třeba zaslat spolu s písemnou prací elektronicky.

Písemná část:
Samostatná písemná práce, ve které student prokáže jazykovou úroveň, schopnost samostatně formulovat myšlenky v cizím jazyce a sestavit text na odborné téma s dodržením rysů vědecké práce. Téma je vhodné volit ve vztahu k doktorské práci.
Písemná práce může mít jednu z následujících forem:
- příspěvek do časopisu nebo na konferenci
- teze vlastní disertační práce nebo její části
- výtah ze studované cizojazyčné literatury
Rozsah min. 3 normostrany (tzn. 1 normostrana = 1500 znaků bez mezer).
Práci je třeba doručit elektronicky minimálně 14 dnů před zamýšlenou zkouškou (termín dle dohody se zkoušejícím). Spolu se zasláním práce student sdělí literaturu zvolenou pro četbu a zašle rovněž vypracovaný slovníček.
Prezenční písemnou část zkoušky představuje písemný test, ověřující úroveň znalostí jazyka a schopnost sestavit krátký text na profesně zaměřené téma.

Ústní část:
U ústní části je prověřeno porozumění přečtenému textu a formou diskuse schopnost vyjadřovat se na odborné téma v cizím jazyce.

Osnovy výuky

Výuka neprobíhá. Studenti se ke zkoušce připravují individuálně.

Učební cíle

Cílem předmětu je ověřit znalost všech jazykových dovedností na odpovídající úrovni.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Výuka cizího jazyka v doktorském studiu není nezajišťována. Studenti však musí absolvovat zkoušku, kterou skládají u vyučujících Ústavu jazyků Fakulty strojního inženýrství. Studenti nahlásí zkoušejícímu během prvního měsíce v semestru, že se v daném semestru ke zkoušce dostaví. Konkrétní termín si kandidát poté dohodne se zkoušejícím minimálně 2 týdny předem osobně nebo elektronickou poštou.
PhDr. Zdeňka Myšková (Technická 2, A1/1420, myskova@fme.vutbr.cz)

Základní literatura

Materiály ÚJ FSI v elearningovém kurzu (DE)

eLearning

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

eLearning