Detail předmětu

Cross trénink

CESA-TV-CRTAk. rok: 2018/2019

Semestrální kurz cross tréninků připravený ve spolupráci s tréninkovým centrem Workoutbrno je pohybový program, který má za cíl naučit studenty základní principy pohybu, cvičení s vlastní vahou, cvičením s olympijskou osou a cvičení s kettlbelem v obměňovaných formách intenzity a objemu. Díky tomuto programu nebudete dělat neustále to samé, ale budete se učit a zkoušet nové věci, které budou mít řadu provedení tak, aby je zvládli i začátečníci. V kurzu se bude pracovat i s atletickými žebříky, zátěžovými saněmi, aquawaky a jinými pomůckami, které v normální posilovně nenajdete.

Cvičení je vhodné jak pro úplné začátečníky tak pro mírně pokročilé a slouží k všestrannému rozvoji pohybových schopností. Délka lekce 90 min včetně rozcvičky a závěrečného strečinku.

Jazyk výuky

čeština

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Cvičení je vhodné jak pro úplné začátečníky tak pro mírně pokročilé a slouží k všestrannému rozvoji pohybových schopností. Délka lekce 90 min včetně rozcvičky a závěrečného strečinku.
Skupinová výuka (10% - rozcvičení strečink, 15% - posilování středu těla, 25% procvičování techniky cviků, 40% - workout – silově vytrvalostní cvičení, 10% strečink)
Lektor:
Mgr. Jakub Kyrš

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Semestrální výukový plán tvoří 3 bloky cvičení:

3 lekce - technika cviků s vlastním tělem např. silové dýchání, dřep, shyb, klik, aj.,

5 lekcí - technika základních silových cviků s olympijskou osou,

4 lekce - technika cviků s KETTLEBELLEM.

Učební cíle

Zvládání základního silově-vytrvalostního cvičení zaměřeného na cross fit, bez vzpěračských technik.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).


UPOZORNĚNÍ STUDENTŮM nahlášeným do sportů mimo VUT sportoviště
Hodiny tělesné výchovy, probíhající na pronajímaných sportovištích (bazény, ledová plocha, Sokol Brno I., Workoutbrno) jsou zpoplatněny - studenti si přispívají na nájem sportoviště.
Platba těchto sportů probíhá převodem na účet viz: http://www.cesa.vutbr.cz/studium/volitelny-predmet-telesna-vychova/pokyny-a-platby
Příspěvek za cross trénink: semestr / 1 zápis 960,00 Kč je třeba uhradit do 19.9.2018.
Registrace zapsaných a neuhrazených hodin budou v souladu s termíny uvedenými v Časové struktuře akademického roku CESA zrušeny.
Upozornění: výuka bude zahájena v týdnu od 24.9.2018

Základní literatura

CRESSEY, Eric,2013, The hight performance handbook, Hudson: Creasy training systém, LLC staženo z: www.EricCressey.com (CS)
RIPETTOE, Mark,BRADFORD, Stef, 2011, Starting strenght –basic barbet training, 3D edition, USA: ISBN-13: 978-0-982-5227-3-8 (CS)
KAVADLO, Al, 2012, Raising the bar, USA, Dragon door publication Inc, ISBN 13: 978-0-938045-45-8 (CS)
-PETRÁŠ,Václav, Psychologie Výkonu- Sbírka textů a materiálů sportovního psychologa. Staženo z: www. psychologievýkonu.cz (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor