Detail předmětu

Bouldering

CESA-TV-BOULAk. rok: 2018/2019

Bouldering je formou lezení bez zajištění do relativně bezpečných výšek (5 m). Bouldering jako lezecká disciplína vyniká dynamikou pohybu, pestrostí polohování částí těla a prací s vlastní hmotností a těžištěm. Začátečníci se seznámí se základní lezeckou technikou tak, aby byly schopni nacvičovat samostatně lehké bouldry , pohybovat se po lezecké stěně a využívat k tréninku síly další pomůcky jako je lano a kampus. Pokročilí lezci mají možnost zkoušet předem označené bouldry, trénovat lezeckou vytrvalost využitím celého prostoru stěny, tvořit nové bouldry a trénovat na výše zmíněném nářadí.
Bouldering je základem celoroční přípravy pro všechny lezecké disciplíny, je také vhodný jako doplněk tréninku síly, ohebnosti a obratnosti pro jiné druhy sportů.

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Studenti mají možnost se realizovat ve vybraném sportu podle svých kondičních předpokladů. Začátečníci si osvojí základní lezeckou techniku. Na jejím základě budou schopni nacvičovat samostatně lehké bouldry, pohybovat se po lezecké stěně. Pokročilí lezci pokusí zvládnout předem označené bouldry a trénovat lezeckou vytrvalost s využitím celého prostoru stěny.

Prerekvizity

Osobním vybavením, které lezec potřebuje, jsou speciální boty "lezečky" (buď vlastní, nebo je v omezeném množství lze za poplatek jednorázově zapůjčit). Je dovoleno používat tejpovací pásky a je nutné používat pouze pevné nebo tekuté magnezium (gel, kuličky). Je vhodné nosit vlastní ručník podobně jako do posilovny.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Pro skupinovou výuku s individuálním přístupem jsou využívána praktická cvičení
• pro pochopení základního lezeckého pohybu
• na odstranění zásadních chyb v technice začátečníků
• na osvojení si a na další zlepšování lezecké techniky, síly a vytrvalosti u pokročilých
• lezecké hry
• bouldering

VČA = volnočasové aktivity pro studenty a veřejnost (platba dle aktuálního ceníku).





Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené absence.

Osnovy výuky

Seznámení se s bezpečností a podepsání souhlasu s podmínkami výuky, seznámení se s náplní výuky a doprovodným programem, s podmínkami pro udělení zápočtu.
Základní druhy chytů a jejich úchopy: pozitivní, boční a spodní chyty, chyty na tření, stisk, boule, lišta, madlo, uzavřený a otevřený úchop atd. Stupy: kolmo ke stěně, stup na hraně, stup na tření, využití paty, špičky, kombinace stupů
Technika lezení: lezecký pohyb. Lezecký krok: fáze přípravy, hlavní fáze, fáze dokončení. Nácvik techniky: rovnováha, pravidlo tří pevných bodů, pravolevá rovnováha. Pozice těla: kozí noha, vysoký krok, nasednutí na patu, široké rozkročení, žabí postoj, „ No hand rest“, vytočení boků.
Práce s těžištěm, vyvažování těla, technika protitlaků, lezení po struktuře, výměna nohou, balancování na stupech, správný postoj těla, výpony na špičkách
Lezení v kolmém a převislém profilu, lezení v koutě, na hraně, v převisu, traverzy.
Trénink síly a vytrvalosti pro lezecký pohyb, změna tempa při lezení, lezení poslepu, vnímání postavení nohou a rukou, lezení ve dvojicích, možnosti odpočinku při lezení. Dynamické kroky.
Hry na lezecké stěně: hry na rozvoj lezeckých dovedností, trénink síly, vytrvalosti i rychlosti pro lezecký pohyb.

Učební cíle

Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání, připravenost v síle, silové vytrvalosti a technice lezení. Boulderingem se trénuje lezecká technika, síla, vytrvalost a duševní kontrola, které lze uplatnit při samotném lezení na lezecké stěně nebo v terénu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky emailem předem garantovi sportu (chlibkova@cesa.vutbr.cz). Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě na jiném sportovišti se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.


Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Cvičení z TV - VČA

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor