Detail předmětu

Bojová umění - Krav Maga-Kapap

CESA-TV-KRMAAk. rok: 2018/2019

Krav maga je moderní, praktickou, prověřenou soustavou sebeobranných technik, pečlivě koncipovaných tak, aby odpovídaly podmínkám současného, rychle se měnícího světa. Vyznačuje se natolik logickým a koherentním přístupem ke konfliktním situacím a sebeobranným technikám, že potenciálnímu praktikantovi umožňuje dosáhnout relativně vysokého stupně dovedností v poměrně krátkém čase.
Krav maga se díky svým charakteristikám prezentuje jako ideální souhrn sebeobranných metod pro muže i ženy, osoby mladé i staré, pro lidi více či méně fyzicky vybavené. Krav maga učí především reálný boj muže proti muži, a to i v případech asymetrického boje, kdy je protivník ozbrojen – nožem, holí, palicí, střelnou zbraní či granátem, v přečíslení počtem protivníků, či v jiné taktické výhodě, jež by ve sportu byla považována za neetickou.
Krav maga předvádí a učí i zákroky podnikané ve prospěch třetí osoby a demonstruje, jak má člověk reagovat, je-li napaden dvěma ozbrojenými útočníky.

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám. Postoj, krokování, pády, údery, kryty, kopy, kombinace úderů, kopů, obrana, drásací techniky, fixační páky, typizované útoky, modelové situace.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová výuka, výcvik podle pokročilosti – BOZP, nácvik technik, rozvoj dovedností, rozvoj fyzické kondice, rozvoj psychické odolnosti.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Začátečníci: BOZP, postoj, krokování, pády, údery, kryty, kopy, kombinace
Pokročilí: BOZP, kombinace úderů a kopů, obrana, drásací techniky, fixační páky, typizované útoky, modelové situace

Učební cíle

Zlepšení schopnosti ubránit se napadení holýma rukama či zbraněmi na blízkou vzdálenost.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

Jakub Vodolán: Krav Maga a Kapap, izraelské bojové umění s československými kořeny, PFUK- DP- 2012 (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

24 hod., povinná

Vyučující / Lektor