Detail předmětu

Bojová umění - Taekwondo W.T.F.

CESA-TV-TAEKAk. rok: 2018/2019

Korejské bojové umění. Zahrnuje techniku kopů ve výskoku, blokování, úderů, úhybů, a krytů rukama i nohama.

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám. Student se naučí základní technicky kopů a úderů, způsoby vedení sportovního zápasu dle pravidel Taekwondo W.T.F.. Tréninky jsou vedeny s důrazem na rozvoj fyzické a psychické kondice nutné pro zvládnutí plno kontaktního sportovního souboje.

Prerekvizity

Účast na národních a mezinárodních turnajích v rámci České Republiky.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

- BOZP
- praktická cvičení
- nácvik technik
- rozvoj dovedností
- rozvoj fyzické kondice
- rozvoj psychické odolnosti

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Poučení BOZP
1 – 5 Týden: Výuka základních technik kopů a úderů do lap s důrazem na správné provedení těchto technik, maximální dynamiku a přesnost. Úvod do pravidel sportovního zápasu a osvojení základních pravidel boje s ohledem na bezpečnost. Postupné zvyšování náročnosti tréninku pro rozvoj kondice.
5 – 12 Týden: Rozvoj základních technik do kombinací pro použití ve sportovním zápase. Lehký sparing i bez použití ochranných vest k osvojení návyků nutných pro plno kontaktní boj. Specializovaný trénink na různé typové situace.
13 týden: kontaktní boj; zápočet

Učební cíle

Zvládnutí základních technik Taekwondo W.T.F. Osvojení dovedností pro vedení sportovního boje.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Možnost získání výkonnostních stupňů – páskování
Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

• Petr Hulinský a Bohuslav Hybrant - Taekwondo WTF (CS)
Metodika nácviku technik žákovských stupňů. Příprava na zkoušky 9.-1. kup (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

24 hod., povinná

Vyučující / Lektor