Detail předmětu

Modulový specializovaný ateliér M7

FA-A7LAk. rok: 2019/2020

Ateliérová tvorba je hlavním a nosným prostředkem výuky architektury. Je založena na metodě „learning by doing“ tj. získávání znalostí a dovedností praktickou aplikací. Je vedena dialogem pedagoga a studenta nad rozpracovaným projektem. Tematicky odpovídá modulu, do kterého se student zapsal na začátku studia v MSP „Architektura a urbanismus“.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

18

Zajišťuje ústav

Ústav prostorové tvorby (UPT)

Výsledky učení předmětu

Student by měl prokázat schopnost aplikovat znalosti a dovednosti získané v bakalářském studiu , uplatnit zkušenosti z praxe a předvést schopnost invenčního přístupu k tvořivé práci.

Prerekvizity

Předpokladem k úspěšnému zvládnutí předmětu je absolvování předmětů předešlého studia, které zvýrazňují logiku a hierarchii nezbytných informací a zkušeností pro práci tvůrčího architekta.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Ateliér může být ukončený, jestliže student, průběžně pracuje na zadání projektu , konzultuje projekt se svým vedoucím práce,specializovanými odborníky z praxe a zástupci veřejné zprávy. Povinně předkládá a prezentuje svou práci na veřejných kritikách v předem stanovených termínech, zadanou práci odevzdá úplnou a v termínu.
Odevzdané práce klasifikuje kolektiv učitelů v systému hodnocení ECTS

Osnovy výuky

Semestr je rozdělen do časových úseků vymezených konání kritických diskusí nad rozpracovaným projektem, kterých se účastní kromě všich studentů a učitelů i pozvaní specialisté.

Učební cíle

Získání nezbytných-základních informací o tvorbě architektonického prostoru-interiéru, které umožní základní orientaci v tvůrčích-uměleckých oborech, jejichž role v architektonické kompozici prostoru je nezastupitelná. Tyto informace jsou prezentovány architektonickou studií-projektem a modelovou studií /vizualizací, animací/, včetně rozpracovaných detailů /konstrukčních, designérských atd./.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Práce na ateliérovém projektu probíhá v délce 13 týdnů formou konzultací pedagoga a studenta. Konzultacím je vyhrazen čas a místo v rozvrhu. Zmeškanou omluvenou výuku je možné nahradit individuálně po dohodě s vedoucím práce.

Základní literatura

Neufert, E.: Navrhování staveb (CS)

Doporučená literatura

Soubor norem ČSN, předpisů a vyhlášek k zadanému tématu (CS)
Odborné architektonické časopisy (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program ARCHURB magisterský navazující

    obor ARCHURB , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný