Detail předmětu

Metodika tvorby závěrečných prací

FP-MTZPAk. rok: 2018/2019

Předmět je zaměřen na získání pokročilých znalostí ohledně náležitostí závěrečných práci, citování a prezentace. Kurz poskytuje prostor pro osobní zkušenost, rozvoj sebepoznání a nácvik základních formálních, citačních a prezentačních dovedností aplikovatelných v praxi.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Kurz poskytuje studentkám a studentům relevantní znalosti a rozvíjí schopnosti a dovednosti týkající se formálních náležitostí závěrečných prací. Absolvování tohoto kurzu rozvíjí vědomosti a dovednosti především v oblasti formálních náležitostí práce a v oblasti obhajoby závěrečné práce.

Prerekvizity

V souladu se studijním plánem pro bakalářská studia na FP VUT v Brně.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá kromě úvodní přednášky formou cvičení, na kterých se studenti seznamují a prakticky si zkoušejí jednotlivé citační normy, prezentaci a osvojují si formální náležitosti závěrečných prací.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení zápočtu je požadováno splnění následujcích podmínek:
vypracovanou semestrální práci student zasílá na on-line platformu a to nejpozději do konce 12 týdne semestru. Konečné hodnocení studenta je založeno na hodnocení provázanosti jednotlivých částí závěrečné práce a způsobu (hodnocení cvičícím) a kvalitě citací dle ISO 690 hodnocenou externím odborníkem. Bodové hodnocení jednotklivých částí: celkem lze ze semestrální práce získat 100 bodů a z toho: provázanost názvu, metodiky, cílů a teoretické části práce 0-60 bodů, přičemž minimální hranice je stanovena na 30 bodů (hodnotí cvičící), vizuální a typografická stránka práce 0-10 bodů, přičemž minimální hranice je stanovena na 5 bodů (hodnotí cvičící), povaha použité literatury a citace 0-30 bodů, přičemž minimální hranice je stanovena na 15 bodů (hodnotí externista), Důvody neudělení zápočtu: neodevzdání semestrální práce v termínu, absence na cvičení vedeném extermín odborníkem a získání 50 a méně bodů (součet minimálních hranic bodů z každé oblasti).

Osnovy výuky

Předmět je vystavěn na přednášce a zejména na cvičeních. Základní tematická náplň cvičení je následující:
- Praxe v podnicích.
- Metodologie tvořivé práce.
- Vyhledávání a zpracovávání informací.
- Formální náležitosti komplexní písemné práce.
- Citace literatury.
- Modelová struktura závěrečné práce.
- Formální požadavky na závěrečnou práci a nejčastější chyby.
- Praktická prezentace studie k závěrečné práci.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je seznámit s metodologií duševní práce, způsoby získávání, zpracování a využívání informací a s formálními náležitostmi diplomové práce. Osvojení si základních dovedností při přípravě, zpracování a prezentaci závěrečné práce práce.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Odevzdání semestrální práce v termínu. Cvičení jsou povinná v části vedené externím odborníkem.

Základní literatura

ŠIROKÝ, J. Tvoříme a publikujeme odborné texty. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2011, 208 s. ISBN 978-80-251.
ISO norma 690

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-EP bakalářský, 3. ročník, zimní semestr, povinný
  • Program BAK-PM bakalářský, 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Přednáška je postavena na prezentaci knihovních zdrojů, práci s vyhledávačem PRIMO, plnotextových databázích a vyhledávání v nich. Je prezentována též práce s citačním manažerem.