Detail předmětu

Informační technologie a systémová analýza

FAST-BU006Ak. rok: 2018/2019

Moderní databázové systémy, jejich architektura a role v informačních systémech. Současné technologie používané při tvorbě informačních systémů, n-vrstvá architektura. Životní cyklus a tvorba informačního systému. Procesní analýza a řízení. Modelovací nástroje systémové analýzy. Informační technologie ve stavebnictví. Podpora informačních technologií na jednotlivých úrovních řízení. Ekonomika budování IS.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky (AIU)

Výsledky učení předmětu

Studenti získají způsobilost pro provádění základní analýzy v oblasti datového modelování s využitím standardních diagramů a metod. Dále získají základní dovednosti pro provádění procesní analýzy a pochopí obsah a význam procesního řízení podniku. Po absolvování kurzu budou schopni týmové práce při analýze požadavků a ve všech fázích návrhu a implementace informačního systému podniku. Absolventi se budou orientovat v moderních databázových technologiích, které se v současnosti používají na všech stupních řízení. Absolventi získají schopnost nadstandardního využití datových skladů a multikriteriálního posouzení informačního systému z hlediska technologie, ceny a efektivity.

Prerekvizity

Základní programové nástroje pro řízení a zpracování dat, základy podnikové ekonomiky, základy řízení projektů, metody navrhování relačních datových modelů.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá formou přednášek, praktických cvičení a samostudia. Účast na přednáškách je doporučená, na cvičeních povinná.

Způsob a kritéria hodnocení

Aktivní účast ve cvičeních - 20%. Samostatný projekt analýzy a návrhu jednoduchého informačního systému - 30%. Test teoretických znalostí v oblasti datové a procesní analýzy a technologií informačních systémů - 50%.

Osnovy výuky

1. Datová analýza, E-R diagram, pokročilé použití SQL jazyka

Učební cíle

Získat celkovou orientaci v oblasti informačních technologií a možnostech jejich využití při řízení podniku. Seznámit se se základními nástroji systémové analýzy. Získat dovednosti a schopnost modelování reality při výstavbě informačního systému.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-P-C-SI (N) bakalářský

    obor N , 3. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Datová analýza, E-R diagram, pokročilé použití SQL jazyka

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Datové modelování - opakování