Detail předmětu

Inženýrské sítě

FAST-5P1Ak. rok: 2018/2019

Úloha inž. sítí ve společnosti, historický vývoj a třídění sítí. Hospodárnost sítí, faktory ovlivňující investiční náklady. Prostorové uspořádání sítí, kolektory.
Trubní sítě . Potřeba vody – vodárenské systémy, zdroje, akumulace a rozvod vody. Materiály a armatury vodovodů. Stokové soustavy, vypouštění vod a vliv na recipienty. Materiály stok a objekty na stokové síti.
Potřeby tepla – systémy centrálního zásobení teplem. Horkovody a parovody. Materiály tepelných sítí , trubní a stavební části. Bezkanálové uložení teplovodů. Tepelné izolace.
Vlastnosti topných plynů a potřeba plynu. Tlakové úrovně plynovodů. Zákonitosti proudění plynu. Materiály a vystrojení plynovodů.
Vodičové sítě. Elektroenergetická soustava, zdroje, elektrické stanice. Kabelová a venkovní vedení, konstrukční prvky.
Telekomunikační sítě. Funkční principy, struktura, propojenost s počítačovými sítěmi. Kovové a optické kabely, stavební provedení.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav vodního hospodářství obcí (VHO)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne základy návrhování a projektování inženýrských sítí a hlubší informace o funkci, navrhování a provozu trubních sítích (teplovody a plynovody.

Prerekvizity

Student by měl ovládat základy hydrauliky, z fyziky termodynamiku a elektřinu na základní úrovni, z matematiky počet pravděpodobnosti a chemii vody v podstatě na středoškolské úrovni. S ohledem na stavební postupy a materiály je vhodné, aby předcházela výuka pozemního a vodního stavetelství.

Osnovy výuky

1.Úloha inž. sítí ve společnosti, historický vývoj a třídění sítí. Hospodárnost sítí, faktory ovlivňující investiční náklady.
2.Prostorové uspořádání sítí, kolektory.
3.Trubní sítě . Potřeba vody – vodárenské systémy, zdroje, akumulace a rozvod vody.
4.Materiály a armatury vodovodů.
5.Stokové soustavy, vypouštění vod a vliv na recipienty.
6.Navrhování stok, stokové soustavy, odtok dešťových vod a splaškových vod.
7.Materiály stok a objekty na stokové síti.
8.Potřeby tepla – systémy centrálního zásobení teplem. Horkovody a parovody. Materiály tepelných sítí , trubní a stavební části.
9.Bezkanálové uložení teplovodů. Tepelné izolace.
10.Vlastnosti topných plynů a potřeba plynu. Tlakové úrovně plynovodů. Zákonitosti proudění plynu.
11.Materiály a vystrojení plynovodů.
12.Elektrochemická koroze
13.Vodičové sítě. Elektroenergetická soustava, zdroje, elektrické stanice. Kabelová a venkovní vedení, konstrukční prvky.
14.Telekomunikační sítě. Funkční principy, struktura, propojenost s počítačovými sítěmi. Kovové a optické kabely, stavební provedení.

Učební cíle

Student by měl získat přehled o významu inženýrských sítí v současné společnosti, informace o systémech jednotlivých sítí a jejich prvcích,o vzájemné provázanosti sítí,poněkud hlubší informace o funkci, navrhování a provozu trubních sítích ( teplovodech a plynovodech), které jsou blízké vodohospodářským sítím. Ze stavebního hlediska by se měl seznámit s materiály a základními stavebními postupy jednotlivých sítí, zejména v jejich podzemním uložení. Po absolvování by měl být schopný po kratším doplnění znalostí se uplatnit v oboru rozvodu plynu a tepla.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Cihelka a kol.: Vytápění, větrání, klimatizace. SNTL , Praha 1985
Recknagel - Sprenger: Taschenbuch der Heizungs-u. Klimatechnik. Mnichov 1995
Šrytr a kol.: Městské inženýrství. Academia Praha 1998

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor