Detail předmětu

Obchodní logistika

FP-PolKAk. rok: 2018/2019

Cílem je seznámit studenty s problematikou obchodní logistiky a jejími oblastmi. Obchodní logistika začíná zajištěním zdrojů, výrobou a končí u spotřebitele, kde významnou složkou logistiky je i technický přístup k pohybu zboží a po ukončené době užitečnosti nezbytné recyklaci materiálových prvků.Účelem studia je poskytnout informace pro komplexnost a diferenciaci logistických řešení, aby obchodně úspěšná realizace se stále více opírala o provozně ekonomické řešení a tak se stala obchodní logistika partnerem i součástí marketingu v logistických sítích. Znalosti této discipliny bude třeba zvládat u všech obchodních firem ať pracují v retailingu či v exportu a importu zboží, ale také i u výrobních organizací a organizací poskytujících služby.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou schopni tvořit a projektovat logistické koncepce v průmyslové organizaci. Budou schopni projektovat logistické řetězce i sítě za použití informačních technologii a komunikačních technologií. Budou umět řídit logistická oddělení, naplňovat poslání logistiky opatřování - nákup, skladování, obalovou technologii i značení výrobků. Budou umět vytvořit a vyhodnotit controllingové činnosti v logistických procesech a sestavit hospodárnost logistických procesů, činností a výkonů.
Budou schopni projektovat i technoloii logistických procesů a navrhovat a techniku pro tyto procesy.

Prerekvizity

Student k absolvování předmětu musí mít znalosti z matematických disciplin,statistiky, teorie rozhodování a základních ekonomických disciplin, především mikroekonomie. Současně musí mít znalosti podnikové ekonomiky a základů rentability jmění,efektivnosti investic a dat z podnikového účetnictví.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.
Řízené konzultace jsou věnovány zejména konzultaci a kontrole úkolů zadaných k samostatnému zpracování. Tento způsob výuky je dominantní v distanční formě studia,

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet student získá za seminární práci v rozsahu cca 15 stran.
Zkouška má charakter písemná a ústní. Písemná část obsahuje příklady a teorii. Ústní část rozšiřuje znalost o praktickou realizaci.
Zkouška je písemná a ústní. Písemná zkouška je složena z příkladů a teorie. Její délka je 50 minut. Ústní zkouška ověřuje výsledek klasifikace a upřesňuje jej.
Aby student získal klasifikační stupeň E, musí mít vypočteny příklady až po numerický výsledek a prokázat znalost teoretických přístupů např. ústním doplněním.

Osnovy výuky

Definice obchodní logistiky, její začlenění do systému podnikové logistiky.Cíle logistiky.
Logistický systém. Systém obchodování - trhy spotřebního a průmyslového zboží.
Metody při uplatnění procesního řízení.
Logistika opatřování(nákupu). Nákupní strategie pro trhy. Nákupní marketing.
Řízení výše zásob v distribučních stupních.
Distribuční logistika. Projektování distribučních stupňů. Skladovací systémy.
Značení materiálových prvků (EAN). Balení.
Ekonomika obchodní logistiky - výkony a náklady.
Controlling v logistice.

Učební cíle

Předmět je součástí teoretického i tvůrčího základu zaměřeného na obchod. V rámci globalizace je základním posláním řízení materiálových toků s využitím informačních technologii, aby bylo dosaženo optimálního výkonu a přidané hodnoty, což je posláním logisticky řízené organizace a tím i znalostí studenta, který se bude touto problematikou zabývat.
Současně cílem předmětu je i projektování logistických koncepcí v průmyslové organizaci a projekt logistických řetězců (sítí) a zapojení průmyslové organizace do řetězce s využitím IT/ICT.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výuky probíhá pouze občasně při konzultacích formou prezence. Kontrola aktivity je prováděna při zhodnocení odevzdaných případových studii.

Doporučené volitelné složky programu

nejsou dány

Základní literatura

LAMBERT,D.M.,STOCK,J.R.,ELLRAM,L.M. Logistika. Praha: Computer Press, 2000. 589s. ISBN 80-7226-221-1 (CS)
PRAŽSKÁ,L.,JINDRA,J. a kol. Obchodní podnikání. 1vyd. Praha: Management Press, 1997. 880s. ISBN 80-85943-48-4 (CS)
JUROVÁ,M. Evropská unie Odvětví a infrastruktura. 1.vyd. Brno: Computer Press, 1999. 115s. ISBN 80-7226-219-x (CS)
FARAHANI, Reza Zanjirani; REZAPOUR, Shabnam; KARDAR, Laleh. Logistics operations and management : concepts and models. 1st ed. Boston, MA : Elsevier, 2011. 469 s. ISBN 978-012-3852-021. (CS)
JUROVÁ,M. a kol. Výrobní procesy řízené logistikou. 1.vyd. Praha Albatros Media 2013, 260s. ISBN 978-80-265-0059-9 (CS)
JUROVÁ, Marie a kol. Výrobní a logistické procesy v podnikání. Praha: GRADA Publishing, 2016, 256 s. ISBN 978-80-271-9330-1. (CS)

Doporučená literatura

CHRISTOPHER,M. Logistics and supply chain management. 2.edition, London, Pearson Education Limited. 1998, p.294, ISBN 0 273 63049 0 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR-KS magisterský navazující

    obor MGR-PFO-KS , 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

12 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Podstata logistiky. Logistika jako vědní disciplina, jako praktický přístup k řízení. Cíle logistiky.Logistická koncepce.Personální aspekty logistiky. Logistika opatřování. Úkoly, cíle, strategie zásobovací logistiky. Zásobovací procesy synchronizované s výrobou. Řízení zásob.Druhy zásob. Výběr dodavatelů. Výpočet velikosti dodávek, cyklů dodávkových. Náklady na zásobovací procesy. Dopravní a skladovací systémy. Mimopodnikový logistický systém v dopravním řetězci. Vnitropodnikové dopravní systémy. Distribuční logistika a oběhová logistika. Balení. Výstup zboží a zajištění nakládky. Náklady na distribuční logistiku. Řízení zakázky. Uvolnění zakázky, rozvrh práce, sledování zakázky.
Tvorba logistických sítí v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů. Filozofie SCM a její použití v praxi. e-Logistika.

Konzultace v kombinovaném studiu

20 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova


Logistický systém. Logistická koncepce.Personální aspekty logistiky. Logistika opatřování. Úkoly, cíle, strategie zásobovací logistiky. Zásobovací procesy synchronizované s výrobou. Řízení zásob.Druhy zásob. Výběr dodavatelů. Výpočet velikosti dodávek, cyklů dodávkových. Náklady na zásobovací procesy. Dopravní a skladovací systémy. Mimopodnikový logistický systém v dopravním řetězci. Vnitropodnikové dopravní systémy. Distribuční logistika a oběhová logistika. Balení. Výstup zboží a zajištění nakládky. Náklady na distribuční logistiku. Řízení zakázky. Uvolnění zakázky, rozvrh práce, sledování zakázky.
Tvorba logistických sítí v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů.