Detail předmětu

Methodology of Final Thesis

FP-BMFTEAk. rok: 2018/2019

Předmět je zaměřen aplikaci výzkumných metod a práci s odbornými zdroji, které jsou ve vztahu k tématům zpracovávaných bakalářských prací.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Po absolvování předmětu budou studenti schopni orientovat se v problematice výzkumné práce a v oblastech práce s odbornými texty.

Prerekvizity

Úspěšné absolvování předmětu Market research (2. ročník) a Project management (2. ročník).

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT. Řízené konzultace jsou věnovány zejména konzultaci a kontrole úkolů zadaných k samostatnému zpracování.

Způsob a kritéria hodnocení

Předmět je zakončen klasifikovaným zápočtem, který student získá za prezentaci vlastní případové studie ve vztahu k bakalářské práci, písemný test (minimálně 50 %), a dále splní předepsanou účast na cvičeních.

Osnovy výuky

1.-2. týden: Metodologie tvořivé práce – podstata tvořivé práce; základní modelová struktura písemné práce; formální náležitosti písemné práce; základní typografická pravidla
3.-4. týden: Metody výzkumné práce – výzkumné etapy; základní výzkumné přístupy; používané výzkumné metody a jejich použití
5.-6. týden: Práce s informacemi – vyhledávání a zpracovávání relevantních informací; druhy relevantních zdrojů;
7.-8. týden: Citace použité literatury – klíčové náležitosti reference; základní citační styly; citační norma ISO 690 a interní citační směrnice
9.-10. týden: Formální požadavky na závěrečnou práci – specifika a aplikace interních VŠ směrnic ve vztahu k citační normě ČSN ISO 690 (01 0197)
11.-12. týden: Prezentace studie k tvořivé práci – nácvik odborných prezentací

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je seznámit studenty s metodologií vědecké a duševní práce. Studenti získají přehled o používaných výzkumných metodách při získávání a zpracovávání informací, které jsou nezbytné při vypracování projektu bakalářské práce. Současně se studenti naučí aplikovat formální náležitosti bakalářských prací, a to z hlediska způsobů stanovení cílů práce a její struktury. Získané znalosti a dovednosti následně aplikují při přípravě, zpracování a prezentaci závěrečné práce.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Výuka je kontrolovaná osobní prezencí na cvičení přímo vyučujícím. Kontrola aktivit je prováděna formou případové studie a její následné prezentace.

Základní literatura

LIPSON, CH. Cite right: A Quick Guide to Citation Styles - MLA, APA, Chicago, the Sciences, Professions, and More.Chicago: The University of Chicago Press, 2006, p. 197. ISBN 0-226-48474-2. (EN)
ISO 690. Information and documentation - Guidelines for bibliographic references and citations to information resources. Geneva: ISO copyright office, 2010. (EN)
HACKER, D. & SOMMERS, N. A writer's reference, Boston, Bedford/St. Martin’s. 2010, p. 576. ISBN 978-0-312-60143-0. (EN)

Doporučená literatura

FISHER, C. Researching and writing a dissertation: An essential guide for business students, Essex, Pearson education. 2010, p. 436. ISBN 978-0-273-72343-1. (EN)
MARVASTI, A. B. Qualitative research in sociology. London: Sage Publication, 2004. p. 160. ISBN 0-7619-4860-0. (EN)
RUSZKIEWICZ, J. J. & DOLMAGE, J. How to write anything: A guide and reference with readings, Boston, Bedford-St. Martin's. 2010, p. 910. ISBN 978-0-312-66830-3. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-E bakalářský

    obor BAK-ESBD , 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor