Detail předmětu

Accounting for Enterpreneurs

FP-BAENEAk. rok: 2018/2019

V předmětu se studenti seznamují s obecnou charakteristikou účetnictví a jeho metodickými nástroji, dále s právní úpravou účetnictví. Hlavní důraz je kladen na obsah účetní závěrky.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti získají teoretické znalosti problematicky rozvahových a výsledkových jevů, mají znát předpisy pro účetní zpracování těchto operací podle české právní úpravy. Studenti získají dovednosti, potřebné k zaúčtování operací, spojených s existencí všech forem majetku v korporaci, jeho zdrojů financování, nákladových a výnosových procesů. Získají dovednosti ke specifickým účetním operacím, které zajišťují věrný a poctivý obraz účetní jednotky. Procvičí také sestavování účetních výkazů. Po absolvování kurzu jsou studenti schopni provádět rutinní účetní operace v obchodní korporaci, navrhnout řešení specifických účetních operací a sestavit účetní výkazy.


Prerekvizity

Základní středoškolské znalosti matematiky a podnikového hospodářství.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka se realizuje formou přednášek, v jejichž rámci je problematika i procvičována. Přednášky mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny, problémů a jejich vzorových řešení.
Příklady podporují zejména praktické ovládnutí látky nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.

Způsob a kritéria hodnocení

Ohodnocení zpracování a prezentace týmové semestrální práce (40 %)
Individuální písemný test v závěru semestru (60 %)
Součet dosažených bodů je podkladem pro získání výsledného hodnocení (ECTS tabulky pro VUT).

Osnovy výuky

Osnova předmětu:
A) Úvod do podvojného účetnictví pro podnikatele. Funkce účetnictví, charakteristické vlastnosti a právní aspekty. Všeobecně uznávané účetní principy. Aktiva a pasíva, jejich vymezení a struktura, skupiny aktiv a pasiv, jejich vzájemné vztahy. Bilanční systém, vliv ekonomických transakcí na rozvahu. Náklady a výnosy účetní jednotky, jejich vymezení a třídění. Struktura výkazu zisku a ztráty.
B) Účetní cyklus. Metodické nástroje účetnictví, účtová osnova, účetní doklady a knihy, vnitřní kontrolní systém. Finanční účty, jejich struktura a význam, peníze v hotovosti, peníze na cestě, bankovní účty. Zásoby, jejich definice a metody oceňování. Třídění dlouhodobého majetku, základní způsoby jeho pořízení. Zúčtovací vztahy -pohledávky a závazky účetní jednotky (z obchodních vztahů, k zaměstnancům k vlastníkům). Základy účtování nákladů a výnosů. Vlastní kapitál a cizí zdroje účetní jednotky.
C) Další důležité části účetní závěrky - přehled o peněžních tocích, přehled o změnách vlastního kapitálu. Příloha k účetní závěrce a výroční zprávy. Harmonizace účetnictví ve světě.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je umožnit studentům získat základní znalosti pro porozumění a vysvětlení informací ze účetních výkazů a pro přípravu zjednodušených výkazů pro malé a střední firmy.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast studentů ve výuce je sledována, v případě neomluvené absence student postupuje podle pokynů vyučujícího.

Základní literatura

LERNER, J. M. Bookkeeping and Accounting. Crash course. Schaumś easy outlines. (EN)
MALBURG, C. R. Accounting for the New Business. Adams Media Corporation Avon, Massachutsetts. ISBN: 1-55850-759-0 (EN)
Act No. 563/1991 Coll. on Accountancy (EN)

Doporučená literatura

FLOOD, Joanne M. Wiley GAAP 2013: Interpretation and application of generally accepted accounting principles. 4 ed. Hoboken, N.J.: Wiley, c2013, xvii, 1321 s. ISBN 978-111-8277-256. (EN)
Accounting standards codification. (2014). Norwalk: Financial Acctg Standards. (EN)
Hans B. Christensen, Edward Lee, Martin Walker & Cheng Zeng (2015) Incentives or Standards: What Determines Accounting Quality Changes around IFRS Adoption?, European Accounting Review, 24:1, 31-61, DOI: 10.1080/09638180.2015.1009144 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-E bakalářský

    obor BAK-ESBD , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do podvojného účetnictví pro podnikatele. Funkce účetnictví, charakteristické vlastnosti a právní aspekty. Všeobecně uznávané účetní principy.
2. Aktiva a pasíva, jejich vymezení a struktura, skupiny aktiv a pasiv, jejich vzájemné vztahy. Bilanční systém, vliv ekonomických transakcí na rozvahu.
3. Náklady a výnosy účetní jednotky, jejich vymezení a třídění. Struktura výkazu zisku a ztráty.
4. Účetní cyklus. Metodické nástroje účetnictví, účtová osnova, účetní doklady a knihy, vnitřní kontrolní systém. Finanční účty, jejich struktura a význam, peníze v hotovosti, peníze na cestě, bankovní účty.
5. Zásoby, jejich definice a metody oceňování. Funkce zásob a základní účetní operace se zásobami.
6. Třídění dlouhodobého majetku, základní způsoby pořízení dlouhodobého majetku a zobrazení během jeho životnosti. Metody odpisování dlouhodobého majetku.
7. Zúčtovací vztahy - pohledávky a závazky účetní jednotky (zejména k zaměstnancům k vlastníkům).
8. Základy účtování nákladů a výnosů. Vlastní kapitál a cizí zdroje účetní jednotky.
9. Další důležité části účetní závěrky - přehled o peněžních tocích, přehled o změnách vlastního kapitálu. Příloha k účetní závěrce a výroční zprávy.
10. Harmonizace účetnictví ve světě. Mezinárodní účetní standardy a US GAAP.
11. Prezentace týmových semestrálních prací.
12. Individuální písemný test. Prezentace týmových semestrálních prací.
13. Shrnutí výsledků, konzultace problémových oblastí.