Detail předmětu

Advanced data transmission technology

FEKT-NVDPAk. rok: 2018/2019

Systémy pro přenos dat (SPD). Poloha SPD v nadřazeném systému. Spolehlivost SPD(vlastnosti systémových prvků, vliv podmínek provozu). Diagnostika poruch. Měření a odhady spolehlivosti. Jakost SPD jako obslužného systému. Bezpečnost přenosu v SPD. Detekční a samoopravné kódy v SPD (RS kódy, RM kódy, Ungerboeckovy kódy,Turbokódy).
Současné systémy se zabezpečovacími kódy. Techniky snižování nadbytečnosti v SPD.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

6

Výsledky učení předmětu

Studenti se naučí získat charakteristiky distribuce chyb, které vzniknou během přenosu dat skutečným datovým kanálem. Tyto charakteristiky použijí k návrhu protichybového zabezpečení přenosu dat zabezpečovacím kódem.

Prerekvizity

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky pro úspěšné ukončení předmětu stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty se zjišťováním spolehlivé činnosti systémů pro přenos dat.Studují se především způsoby kódování datového signálu. Využívá se především kódové zabezpečení proti chybám vzniklým při přenosu datového signálu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

STALLINGS, W. Data and Computer Communications,Prentice Hall Internationals Editions, 1994
JAMES,M.O. Coding for Channels with Feedback.Kluwer Academic Publishers, Boston, Dordrecht, London, 1998.
JOHANNESSON,R., ZIGANGIROV, K., S., Fundamentals of Convolutional Coding. IEEE Press, 1999.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program EEKR-MN magisterský navazující

    obor MN-TIT , 2. ročník, zimní semestr, volitelný oborový

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Systémy pro přenos dat: Základní informace o obecných systémech (struktura, vlastnosti, chování). Systémový přístup k řešení technických problémů (projektování, realizace, provoz, životnost, modelování). Systém přenosu dat - SPD (struktura, části, realizace).
Nadřazené systémy systémů pro přenos dat: Poloha SPD v nadřazeném systému (struktura systému, kriteria třídění, možné souvislosti). Třídění podle druhu přenášeného signálu (analogový, číslicový). Některé vlastnosti (klíčování, modulace, komprese signálu).
Spolehlivost obecných systémů: Základy teorie spolehlivosti (ukazatelé spolehlivosti, spolehlivost prvků). Efektivnost fungování systému. Optimální zálohování.
Spolehlivost systémů pro přenos dat: Spolehlivost systému . Diagnostika poruch. Odhady spolehlivosti. Spolehlivost přenosu v SPD - měření, analýza, využití poznatků.
Jakost systémů přenosu dat jako obslužného systému: Obecný pojem jakosti. SPD jako obslužný systém. Jakost SPD (vyjadřování, měření, ovlivňování).
Obecný přístup k ochraně přenosu dat před chybami: Základní princip a jeho aplikace v různých oblastech. Blokové kódy. Konvoluční kódy. Srovnání blokových a konvolučních kódů.
Detekční blokové kódy v SPD: Nesystematické kódy (ekvidistantní kódy, kódy s kostantní vahou, kódy q z n). Systematické kódy (kódy s opakováním, kódy s lichou a sudou paritou, kódy s podélnou a příčnou paritou, cyklické kódy).
Korekční blokové kódy v SPD: Obecné přístupy k návrhu zabezpečovacího procesu (kódování, dekódování, zabezpečovací schopnosti). Příklady korekčních kódů (Kódy BCH, RM kódy, RS kódy).
Korekční konvoluční kódy v SPD: Způsoby definování kódů. Kódovací postupy. Dekódovací postupy. Odhady použitelnosti kódů. Příklady konvolučních kódů (Hagelbargerovy kódu, Iwadariho kódy, Ungerboeckovy kódy).
Turbokódy: Úvod do problematiky. Pojem kódového slova a jeho struktura. Iterativní dekódování turbokódů a meze použitelnosti. Prokládače v kodérech turbokódů a odhad velikosti prokládání. Příklad návrhu turbokódu.
Systémy se zabezpečovacími kódy v SPD – obecný přístup: Struktura přenosového systému s protichybovým zabezpečením. Výhoda konstrukce samostatného protichybového kódového zabezpečovacího systému - PKZS. Metoda výběru nejlepší varianty kódu.
Systémy se zabezpečovacími kódy v systémech přenosu dat – návrh systému: Odvození – základní struktury PKZS. Obvyklé problémy v PKZS a jejich řešení.
Techniky komprese dat v SPD: MNP 5 apod. , V. 42 a odvozené techniky, komprese textových dat, komprese obrazových dat.

Laboratorní cvičení

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Organizace laboratoří a počítačových cvičení. Zápis studentů do vyučovacích termínů a optimalizace využití času v rámci vyučovacího týdne.
Úvodní cvičení: Seznámení studentů s náplní jednotlivých úloh, způsobem prezentace dosažených výsledků, organizace práce v laboratoři, kontrolní úlohy a jejich význam na celkovou klasifikaci. Bezpečnost práce v laboratoři.Prvky pro realizaci systémů kodérů a dekodérů.
Hammingův kód a možnosti jeho realizace.
RM kód a možnosti jeho realizace
Analyza distribuce chyb a návrh požadavků na zabezpečovací kód
Použití Ungerboeckova kódu na zabezpečení procesu fázového klíčování
Realizace kodeku Fireova kódu