Detail předmětu

Vybrané problémy softwarového inženýrství a databázových systémů

FIT-SIDAk. rok: 2017/2018

Pokročilé modely životního cyklu softwarových systémů; modelovací jazyky pro modelování software - metamodel jazyka UML, pokročilé modelovací techniky jazyka UML, jazyk OCL; architektura řízená modelem (MDA - Model Driven Architecture); softwarové architektury; architektura orientovaná na služby; bezpečnostní inženýrství; objektově-relační databáze a systémy řízení báze dat, multimediální databáze; XML databáze, podobnostní vyhledávání; NoSQL databáze; rozsáhlá data (big data) a jejich zpracování. Jednotlivá témata se mohou v jednotlivých letech mírně lišit tak, aby odrážela aktuální oblasti výzkumných zájmů v oblasti softwarového inženýrství a databázových systémů.

U všech absolventů předmětu se očekává přehled a porozumění základům u všech uvedených témat. Hlubší znalosti se vyžaduje u tématu, které zpracovali a prezentovali na závěrečném semináři předmětu. Toto téma zpravidla nějak souvisí se zaměřením disertační práce. Jeho zpracování vyžaduje nastudování knižní publikace nebo kolekce tématicky souvisejících článků z časopisů a konferencí.

Okruhy otázek k SDZ:

  1. Pokročilé modely životního cyklu, agilní vývoj software.
  2. Modelovací techniky jazyka UML.
  3. Architektura řízená modelem (MDA).
  4. Softwarové architektury, architektura orientovaná na služby.
  5. Zajištění bezpečnosti dat v databázích.
  6. Objektově-relační databáze a systémy řízení báze dat.
  7. Multimediální databáze.
  8. XML databáze.
  9. NoSQL databáze.
  10. Rozsáhlá data (big data) a jejich zpracování.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

0

Výsledky učení předmětu

Studenti získají dostatečně široký a přitom i dostatečně do hloubky jdoucí přehled v oblasti softwarového inženýrství a databázových systémů. Hlubší znalosti získají především v oblasti související s tématem disertační práce.

Prerekvizity

Studenti by měli mít znalosti zejména základů softwarového inženýrství a databázových systémů na úrovni absolventa magisterského studijního programu v oblasti Informatiky.

Způsob a kritéria hodnocení

Hodnocení studia je založeno na bodovacím systému. Pro úspěšné absolvování předmětu je nutno dosáhnout 50 bodů.

Osnovy výuky

Osnova přednášek:
  1. Pokročilé modely životního cyklu, agilní vývoj.
  2. Pokročilé modelovací techniky jazyka UML.
  3. Architektura řízená modelem (MDA - Model Driven Architecture).
  4. Softwarové architektury, architektura orientovaná na služby.
  5. Bezpečnostní inženýrství.
  6. Objektově-relační databáze a systémy řízení báze dat.
  7. Multimediální databáze.
  8. XML databáze.
  9. NoSQL databáze.
  10. Rozsáhlá data (big data) a jejich zpracování.

Osnova ostatní - projekty, práce:
  1. Prostudování a zpracování zadaného tématu, zpravidla souvisejícího s tématem disertační prací studenta. Prezentace zpracovaného tématu na závěrečném semináři.

Učební cíle

Prohloubit znalosti studentů v oblasti softwarového inženýrství  a databázových systémů a to zejména zaměřením se na teoretické základy používaných přístupů, technik, algoritmů a modelů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Konzultace, zpracování zadaného tématu, prezentace na závěrečném semináři.

Základní literatura

  1. Larman, C.: Applying UML and Patterns. An Introduction to Oject-Oriented Analysis and Design and Iterative Development. 3rd edition. Prentice Hall PTR, Upper Saddle River, USA, 2004, 703 p., ISBN 0-13-148906-2. 
  2. Silberschatz, A., Korth, H. F., Sudarshan, S.: Database system concepts. McGraw-Hill Science, 2005, 1168 p., ISBN 0072958863.

Doporučená literatura

  1. Raistrick, Ch., Francis, P., Wright, J.: Model driven architecture :executable UML. Cambridge University Press, 2004, 392 p., ISBN: 0521537711.
  2. Erl, T.: Service-oriented architecture: concepts, technology, and design. Prentice Hall PTR, 2005, 792 p., ISBN 0131858580.
  3. Zezula, P. et al.: Similarity Search: The Metric Space Approach. Advances in Database Systems. Springer, 2005, 220 p. ISBN 0387291466.
  4. Rivero, L., R. et. Al.: Encyclopedia of Database Technologies and Applications. Hershey, US, IDEA, 2005, 784 p., ISBN 1591405602.
  5. Příspěvky v dostupných časopisech a sbornících konferencí (včetně dostupných v ACM Digital library, IEEE Digital library a jiných elektronických zdrojích).

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program VTI-DR-4 doktorský

    obor DVI4 , libovolný ročník, letní semestr, volitelný