Detail předmětu

Angličtina pro IT

FIT-AITAk. rok: 2017/2018

Angličtina pro IT je kurz odborné angličtiny pro středně pokročilé studenty, kteří studují informační a komunikační technologie a budou se tomuto oboru profesně věnovat. Cílem kurzu je vybavit studenty receptivními a produktivními dovednostmi v oblasti profesní angličtiny na úrovni B2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky (SERRJ) zaměřené na informační a komunikační technologie. Kurz umožní studentům osvojit si odbornou slovní zásobu, jazykové funkce a řečové dovednosti nezbytné pro aktivní účast na seminářích, přednáškách, konferencích a efektivní komunikaci s kolegy, obchodními partnery a institucemi v mezinárodním konkurenčním prostředí v rámci svého profesního zaměření.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Ústní projev: Absolvent předmětu - se v ústní interakci dokáže plynule a spontánně účastnit rozhovorů a diskuzí o široké škále témat z oblasti informačních a komunikačních technologií; - dokáže přispět svými názory, vysvětlit a obhájit je, a vyjednávat s kolegy za účelem dosažení konsensu; - v samostatném ústním projevu dokáže efektivně popsat a poskytnout instrukce k specifickým procesům a metodám v rámci svého oboru, spontánně interpretovat data a přesně a stručně sdílet své stanovisko. Poslech s porozuměním: Absolvent předmětu - rozumí delším promluvám a přednáškám, a dokáže sledovat argumenty a protiargumenty; - umí identifikovat a odkazovat na specifické informace v promluvě druhé osoby. Čtení s porozuměním: Absolvent předmětu - umí najít specifické informace v textu na známá, ale složitá témata z oboru informačních a komunikačních technologií; - umí číst technickou dokumentaci, odborné knihy, články a recenze, a sledovat potenciální komplexní argumenty a protiargumenty. Písemný projev: Absolvent předmětu - umí v písemné formě účinně předávat informace a obhajovat nebo vyvracet určitý názor; - dokáže shrnout a/nebo parafrázovat odborné texty a psát srozumitelné, podrobné a strukturované texty v jak neutrálním informativním, tak rétorickém persvazivním stylu.

Prerekvizity

Požadují se znalosti na úrovni B1 Společného evropského referenčního rámce pro jazyky (SERR). Vhodné pro studenty, kteří získali ve vstupním jazykovém testu nejméně 51 bodů a/nebo mají za sebou úspěšně absolvovaný kurz BAN4.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Mezi upřednostňované přístupy a metody výuky profesní angličtiny v kurzu Angličtina pro IT patří komunikační metoda a přístup založený na úkolech s využitím multimediálních vyučovacích prostředků.

Způsob a kritéria hodnocení

75% aktivní účast, průběžné plnění úkolů. Semestrální test: jazykové prostředky (max. 40 b., min. 24 b.); je povolen pouze jeden opravný termín. Prezentace: max. 15 b., min. 7 b. Zkouška: poslech (max. 22,5 b., min. 11 b.), čtení (max. 22,5 b., min. 11 b.).

Osnovy výuky

1. Úvod do informačních technologií 2. Profese v informačních technologiích 3. Osobní počítač a druhy počítačů 4. Základní deska 5. Vstupní zařízení 6. Výstupní zařízení 7. Paměťová zařízení 8. Software 9. Základy Windows 10. Počítačové sítě a přístup k internetu 11. World Wide Web 12. Bezpečnost na internetu 13. Dějiny počítačů a internetu

Učební cíle

Vzdělávací cíl a výstupní požadavky na absolventy kurzu jsou formulovány na referenční úrovni B2 (Rozhled) Společného evropského referenčního rámce pro jazyky (SERR) zaměřené na profesní angličtinu v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu. Výuka probíhá v průběhu 13 týdnů formou jazykových cvičení. Účast na cvičeních je povinná ze 75%.

Prerekvizity a korekvizity

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program IT-BC-3 bakalářský

    obor BIT , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení odborného základu

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor