Detail předmětu

Programování portálových technologií

FP-PPTAk. rok: 2017/2018

Programování portálů pro malá řešení, tedy PHP, databáze MySQL a Java script. Posluchači získají základní znalosti jazyka PHP (syntaxe jazyka, základní funkce, práce s objekty) a naučí se prakticky vytvářet internetové stránky. Dále se naučí využívat databázových systémů v jazyku PHP na příkladu databáze MySQL. Seznámí se se základní syntaxí Java scriptu, včetně možnosti využití tohoto skriptu v kombinaci s PHP při projektování internetových stránech. Rozšíří si znalosti strukturovaní www stran a CSS stylů. Naučí se využívat běžně požadované funkcionality, jako je e-mail prostřednictvím www stránky, práci s formuláři, kontroly vložených dat, zabezpečení www stránek. V rámci předmětu posluchači vytváří každý svůj vlastní web, založený na těchto technologiích, včetně grafického návrhu designu, systému menu, formulářů a ukládání dat v databázi.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Posluchač je schopen samostatně vytvářet webovské portály na platformě MySQL, PhP. Javascript s využitím nejznámějších frameworků.

Prerekvizity

Znalost HTML. Základní znalost databázových systémů.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Jádro výuky leží v praktickém řešení zadaného problému posluchači. Posluchači jsou vedeni k vlastní aktivní práci a samostatnému vyhledávání požadovaných informací. V rámci cvičení jsou jim opravovány chyby a jsou naváděni k řešení.

Způsob a kritéria hodnocení

Posluchači zpracují v průběhu semestru kompletní portálové řešení. Výsledné hodnocení je založeno na kvalitě projektu.

Osnovy výuky

Úvod
Základní filozofie portálových řešení
PhP
MySQL
JavaScript
jQuery

Učební cíle

Cílem předmětu je dát posluchačům praktické i teoretické znalosti a dovednosti nutné k vytváření portálů na běžně dostupných technologiích

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Výuka je povinná a kontrolovaná

Prerekvizity a korekvizity

Základní literatura

Chaffer, Swedberg: Mistrovství v JQuery. Kompletní průvodce vývojáře. Brno, Computer Press 2013 (CS)
Gutmans, A:Mistrovství v PHP 5 Brno, Computer Press 2005 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-MIn bakalářský

    obor BAK-MIn , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Výuka probíhá formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny a problémů. Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách.

Cvičení

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Výuka probíhá formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny a problémů. Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách.