Detail předmětu

Řízení projektů vývoje IT/IS

FP-RPVAk. rok: 2013/2014

Předmět je zaměřen do oblasti řízení projektů zejména v oblasti informačních a znalostních systémů. Předmět rovněž objasňuje současné trendy a mezinárodní standardy řízení projektů. Zabývá se tím, jak plánovat a řídit projekty tak, aby mohly být dokončeny včas, v potřebné kvalitě a v rámci stanoveného rozpočtu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti se naučí plánovat a řídit projekty dle mezinárodních standardů International Project Management Association (IPMA) a ČSN ISO 10 006. V rámci předmětu budou rovněž objasněny strategické souvislosti využívání ICT pro podporu business cílů.T rénované metody projektového řízení jsou plně využitelné i v dalších oblastech manažerské praxe, nejen při vběru a implementaci informačních systémů. Konkrétně budou trénovány čtyři klíčové okruhy projektového managementu: tvorba strategie projektu, efektivní plánování projektů, principy řízení projektů a ukončování projektů. Předmět rovněž objasní principy formování a vedení projektových týmů a problematiku koordinace více projektů.
Vzhledem ke kompatibilitě s mezinárodními standardy připraví předmět studenty i k certifikační zkoušce kategorie D dle IPMA (viz. http://www.ipma.cz/kandidat.htm).Studenti tak budou moci návazně získat i mezinárodně uznávaný certifikát v oblasti projektového řízení.

Prerekvizity

nejsou

Korekvizity

Nejsou aplikovány.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny a problémů. Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení klasifikovaného zápočtu je nutné mít vyhovující klasifikaci minimálně z jednoho ze dvou průběžných písemných testů, které budou zařazeny vždy po 1/3 semestru. Každý úspěšně složený průběžný test bude pro studenta znamenat jeden až dva bonusové body do zápočtového testu navíc (dle výsledku).
FORMA ZÁPOČTOVÉHO TESTU:
Vlastní semestr bude zakončen zápočtovým testem.Tento test bude monitorovat jak konkrétní znalosti, tak i to, zda-li studenti skutečně prošli v rámci semestru celým procesem vzdělávání. Test bude realizován formou tzv."open book", tj. může u něj být využito libovolné studijní literatury, neboť po studentech bude požadováno, aby se během semestru postupně vytvářeli vlastní bázi znalostí. Test bude mít celkem 17 otázek přičemž k úspěšnému složení bude nutné jíkat 12 bodů (za správně odpovězené otázky v zápočtovém testu a bonusové body ze dvou průběžných testů). Celková doba na zpracování testu bude 20 minut. Studenti budou mít možnost v průběhu zkouškového období test 2x opakovat.
PRAVIDLA KLASIFIKACE Každá otázka bude klasifikována jedním bodem. Výsledná klasifikace: A (výborně): 17-16 bodů. B (velmi dobře): 15 bodů. C (dobře): 14 bodů. D (uspokojivě): 13 bodů. E (dostatečně): 12 bodů. F (nevyhověl): 0 až 11 bodů.

Osnovy výuky

Okruh 1: Strategie projektu
Okruh 2: Principy plánování projektu
Okruh 3: Teorie omezení a principy řízení více projektů současně
Okruh 4: Řízení rizik a jeho nezbytnost v projektové práci
Okruh 5: Jak vytvořit efektivní projektový tým
Okruh 6: Mezinárodní certifikace IPMA a ČSN ISO 10006
Okruh 7: Profesionální využití projektového controllingu a reportingu
Okruh 8: Zakončení projektu
Každý z okruhů představuje jeden až dva týdny semestru.

Cvičení budou zaměřena na praktické procvičení přednášené problematiky. V rámci cvičení budou rozebírány konkrétní případové studie realizovaných projektů. Část cvičení proběhne formou moderovaných diskusí, během nichž si studenti procvičí metody procesního poradenství a formování projektových týmů.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je tréninkovou formou seznámit studenty s mezinárodně uznávanými principy, trendy a postupy při plánování a řízení projektů, zejména při implementaci informačních a komunikačních technologií (ICT). Druhým cílem je umět efektivně využít informačních a komunikačních technologií v oblasti projektového řízení. Třetím cílem je ukázat to, že pro úspěšné řízení projektů je podstatné týmové porozumění problému.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách je doporučená, účast na cvičeních je kontrolovaná formou zpětnovazebních testů. Výuka probíhá dle týdenních rozvrhů. Způsob nahrazování zameškané výuky bude formou písemných prací a rešerší a je plně v kompetenci učitele.

Základní literatura

DOUCEK: Řízení projektů informačních systémů , Praha:Professional Publishing, 2004, s.162 ISBN 8086419711 (CS)
GOLDRATT M.E., SCHRANGENHEIM E.,PTAK A.C.: Jak vzniká zisk, 1.vydání, Praha:Grada, 2004, s. 241, ISBN 80-247-0954-6 (CS)

Doporučená literatura

BASL J.,MAYER P.,ŠMÍRA M.:Teorie omezení v podnikové praxi Zvyšování výkonnosti podniku pomocí nástrojů TOC, 1. vydání,Praha: Grada, 2003, 216 s., ISBN 80-2470613-X (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-MIn bakalářský

    obor BAK-MIn , 3. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Okruh 1: Strategie projektu
Okruh 2: Principy plánování projektu
Okruh 3: Teorie omezení a principy rízení více projektu soucasne
Okruh 4: Rízení rizik a jeho nezbytnost v projektové práci
Okruh 5: Jak vytvorit efektivní projektový tým
Okruh 6: Mezinárodní certifikace IPMA a CSN ISO 10006
Okruh 7: Profesionální využití projektového controllingu a reportingu
Okruh 8: Zakoncení projektu
Každý z okruhu predstavuje jeden až dva týdny semestru.

Cvičení

10 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Cvicení budou zamerena na praktické procvicení prednášené problematiky. V rámci cvicení budou rozebírány konkrétní prípadové studie realizovaných
projektu. Cást cvicení probehne formou moderovaných diskusí, behem nichž si studenti procvicí metody procesního poradenství a formování projektových
týmu.