Detail předmětu

Design manuál

FA-DEMAk. rok: 2011/2012

Obsahem předmětu je pochopení vztahu objektu a jeho vnitřního prostoru od konceptu k realizačnímu detailu. Student se naučí sestavit jednoduchý design manuál včetně rozpočtu a specifikací jednotlivých položek. Seznámí se specifiky návrhu atypických prvků ze dřeva, kovu, laminátu, kamene apod. Osvojí si kritéria výběru povrchových úprav, zeleně a doplňků s ohledem na vzhled, provozní vlastnosti a cenu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu

Pochopení neoddělitelnosti „exterieru“ a „interieru.

Prerekvizity

Orientace v typologických kategoriích. Zájem o interiérovou tvorbu.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínkou udělení KLZ je účast na přednáškách a seminářích a odevzdání souboru 6-ti cvičení – vytvoření jednoduchého design manuálu (sešit A3), seznam typových a atypických prvků, rozpočet .

Osnovy výuky

Na začátku práce dostane student zadaný prostor (stupeň obtížnosti dle ročníku). Obsahem cvičení bude řešení konceptu konkrétního provozu (bar, atelier, škola, kaple…). Výsledkem bude návrh mobiliáře, osvětlení, materiálové řešení, grafika uspořádaný do jednoduchého portfolia tak, jak by odpovídalo obdobnému úkolu v praxi.

Učební cíle

Pochopení neoddělitelnosti „exterieru“ a „interieru. Seznámení s principy návrhu a realizace interiérů. Práce s prostorem, světlem a barvou, práce s materiály, povrchy, mobiliář, rostliny v interiéru, spolupráce s grafikem, designérem, Zásady koordinace provádění interiérů, výběr dodavatelů, rozpočet.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Výuka se skládá z 2 hodin týdně. 1 hodina je vždy přednáška doplněná videoprojekcí, 3 semináře jsou za účasti grafika, designera, specialisty na osvětlení popř. dekoratéra, kameníka apod. Ve cvičeních je zadán a následně konzultován konkrétní úkol řešení vnitřního prostoru v návaznosti na přednášku.

Základní literatura

Portfolia mobiliáře světových architektů a designerů 20. a 21. století. Odborné portály pro architekturu a interiér. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program ARCHURB bakalářský

    obor ARCH , 4. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky