Detail předmětu

Konstruování a CAD

FSI-CKCAk. rok: 2011/2012

Úvod do techniky CAD. Přehled různých druhů grafického hardware a software systémů, CAD v systému CIM. Praktická aplikace programového systému AutoCAD s využitím strojírenské nadstavby při konstrukčním návrhu a tvorbě konstrukční dokumentace součástí a montážních jednotek, práce ve 3D s programem Inventor. Na cyklus přednášek navazuje samostatná práce - semestrální projekt. Semestrální projekt - šnekový dopravník, zubové čerpadlo, uložení ozubeného soukolí, lamelová spojka. Zadání úkolu, sběr informací, návrh variant, optimální řešení, výkres sestavení, výkresy součástí, seznam položek, technická zpráva. Vše s využitím počítačové grafiky, textového a tabulkového editoru.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Předmět umožňuje získání všech potřebných informací pro zvládnutí konstrukčních prací pomocí počítače v systému AutoCAD. Student se naučí vytvářet konstrukční dokumentaci optimálním způsobem. Získá zkušenost, že CAD je pouze podpora konstrukčního procesu, urychlí a zefektivní práci, ale v žádném případě nenahradí tvůrčí práci konstruktéra a požadované vědomosti v příslušném oboru.

Prerekvizity

Znalost náležitostí výkresu součástí a montážních jednotek.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Student musí odevzdat a po ohodnocení opravit zadané grafické práce, za které může získat až 100 bodů. Výsledná klasifikace se určí podle stupnice ECTS.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámení studentů s možnostmi grafických systémů pro podporu konstrukčního procesu. Naučit se a umět používat všem dostupný grafický systém se strojírenskou nadstavbou v aplikaci na výrobní dokumentaci strojních součástí. Získat základní zkušenosti s konstruováním ve 3D.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast ve cvičeních je kontrolovaná. Tolerují se maximálně 2 omluvené absence bez náhrady.

Doporučená literatura

SVOBODA, Pavel a BRANDEJS, Jan. Výběry z norem pro konstrukční cvičení. Vyd. 6. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2019, 236 s. ISBN 978-80- 7623-010-1. (CS)
FOŘT, Petr a Jaroslav KLETEČKA. Autodesk Inventor: tvorba digitálních prototypů. 3., aktualiz. vyd. Brno: Computer Press, 2012. Učebnice (Computer Press). ISBN 978-80-251-3728-4. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B3S-P bakalářský

    obor B-SSZ , 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení s počítačovou podporou

52 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. CAD v systému CIM. rozdělení CADů. Rapid Prototyping. Stereolitografie. MKP. MKO. Simulace výroby. - Základy metodiky konstruování, algoritmus řešení konstrukčního úkolu.
2. Autocad. Přehled a doplnění příkazů. - Zadání konstrukčního úkolu, rozdělení na etapy, termíny, sběr informací, předběžný výpočet.
3. Autocad. Přehled a doplnění příkazů. - Práce na 1. etapě. Kontrolní výpočty, návrhový výkres. Hodnocení.
4. Inventor. Nastavení a náčrt. Šablona. Tvorba náčrtu. Kótování. Parametrizace a úpravy. 2D vazby. Promítnutí geometrie. Vysunutí. - Práce na 1. etapě. Kontrolní výpočty, návrhový výkres. Hodnocení.
5. Tvorba 3D geometrie. Zaoblení, zkosení. Rotace. Zrcadlení, pole. 2D tažení. Skořepina a díra. Šablonování. - Práce na 1. etapě. Kontrolní výpočty, návrhový výkres. Hodnocení.
6. Tvorba sestav. Sestava. Svary. Adaptivita. - Práce na 2. etapě. Výkresy součástí. Hodnocení.
7. Plechové díly I. Styly, plocha, profilový ohyb, vyříznutí. - Práce na 2. etapě. Výkresy součástí. Hodnocení.
8. Plechové díly II. Obruba, lem, ohnutí, vystřižení rohu, zkosení rohu, rozvin, díra. - Práce na 2. etapě. Výkresy součástí. Hodnocení.
9. Výkresová dokumentace. Základní pohled. Řez. Částečný řez. - Práce na 3. a 4. etapě. Výkres sestavení, seznam položek, technická zpráva. Hodnocení.
10. Kótování. Kusovník. - Práce na 3. a 4. etapě. Výkres sestavení, seznam položek, technická zpráva. Hodnocení.
11. Práce na modelu. - Práce na 3. a 4. etapě. Výkres sestavení, seznam položek, technická zpráva. Hodnocení.
12. Práce na modelu. - Práce na 3. a 4. etapě. Výkres sestavení, seznam položek, technická zpráva. Hodnocení.
13. Práce na modelu. - Odevzdání, kontrola oprav a úplnosti konstrukčního úkolu. Klasifikovaný zápočet.