Detail předmětu

Konstruování strojů - projekt II

FSI-YS2Ak. rok: 2011/2012

Kurz je zaměřen na návrh, výpočet a konstrukční řešení vybraných mechanických převodů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Základní dovedností studenta průmyslového designu ve strojírenství by mělo být skloubení výtvarné činnosti na vzhledu výrobku s jeho stránkou inženýrsko-konstrukční.

Prerekvizity

Předpokládají se znalosti z předmětů konstruování strojů, mechaniky těles a materiálových věd, které student získá v předcházející části studia na FSI.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínkou získání zápočtu je pravidelná účast ve cvičení, odevzdání zadaného programu a úspěšné absolvování testu z látky probrané v přednáškách.

Učební cíle

Cílem předmětu je získání výpočtářských znalostí a konstrukčních dovedností. Současně, ale v tomto předmětu studenti získají kreslířské schopnosti a dovednosti pro prostorové grafické znázornění strojních součásti a konstrukčních celků a to různými grafickými technikami i kresbou od ruky.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách je doporučená, účast na cvičeních je kontrolovaná. Výuka probíhá dle týdenních plánů rozvrhů. Stanovení způsobů náhrady zmeškané výuky je v kompetenci vedoucího cvičení.

Základní literatura

SHIGLEY, Joseph E., Charles R. MISCHKE a Richard G. BUDYNAS. Konstruování strojních součástí. 1. vyd. Editor Martin Hartl, Miloš Vlk. Brno: VUTIUM, 2010, 1159 s. ISBN 978-80-214-2629-0. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program M2A-P magisterský navazující

    obor M-PDS , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.-13. Přednášky navazují na přednášky předmětu Konstruování strojů - projekt I., a to se zřetelem na potřeby studentů při řešení semestrálního projektu. Důraz bude kladen na konstrukční řešení převodové skříně, jednotlivé součásti převodové skříně (ložiska, ozubená kola, spoje pro přenos kroutícího momentu aj.), zobrazování součástí, tvorbu výkresové dokumentace ve 2D a 3D.

Laboratoře a ateliéry

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.-13. Cvičení bude obsahovat kreslení výrobních výkresů převodové skříně z projektu I. Současně budou realizovány kresebné studie jednoduchých a složitějších součástí převodové skříně v různých grafických technikách. Závěrem projektu II. bude překreslení převodové skříně z 2D podkladů do prostorového zobrazení zvolenou grafickou technikou.