Detail předmětu

Technologie III

FSI-6T3Ak. rok: 2011/2012

Předmět "Technologie III", který navazuje na předmět "Technologie II" seznamuje ve svém prvém oddíle posluchače s problematikou hutní výroby a různými druhy konvenčních a nekonvenčních technologií, využívaných ve strojírenské výrobě. Jedná se o moderní technologie zpracování plechů a technologie, využívané v objemovénm tváření a tváření trubek a profilů.
Ve druhém a třetím oddíle, věnovaném manipulaci ve strojírenských závodech, jsou posluchači seznámeni s přísunem materiálu do závodu, meziobjektovou a vnitroprojektovou manipulací ve slévárnách, kovárnách, lisovnách, svařovnách, obrobnách, povrchových úpravnách, montážích atd., dále s projektováním skladového hospodářství, logistikou, manipulací s odpadem, bezpečností práce při MM, manipulaci s hotovými výrobky, moderními směry manipulace, a s řízením a ekonomikou MM. Z pohledu manipulovaného materiálu je posluchač seznámen s prostředky pro manipulaci s plyny, kapalinami, sypkým materiálem, drobným i objemným kusovým materiálem. Přednášené software na podporu projektování MM si posluchač ve cvičení ověří v počítačové učebně při zpracování projektu MM.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

V rámci návštěvy přednášek a cvičení získá posluchač znalosti o všech druzích tzv. nekonvenčních technologií, využívaných ve strojírenských výrobních podnicích při zpracování plechu a objemovém tváření za studena a za tepla a seznámí se s metodikou výpočtu energosilových parametrů a dalších důležitých parametrů tvářecího procesu.
Dále získá posluchač znalosti o teoretických základech projektování MM, provádění předprojektových rozborů, postupech a zásadách projektování MM a manipulačních prostředcích pro meziobjektovou, vnitroobjektovou i mezioperační manipulace. Zpracováním projektu z manipulace získá posluchač potřebné dovednosti projektanta a naučí se používat výpočetní
techniku při navrhování manipulačních systémů.

Prerekvizity

Základní znalosti z oblasti strojírenské technologie, používaných výrobních strojů a zařízení a znalosti z mechanizace výroby.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky k udělení zápočtu :
Účast na cvičeních, správnost vypracování výpočtových zadání a aktivita posluchače při jejich zpracování.
V oddíle cvičení, zabývajícího se manipulací s materiálem je podmínkou udělení zápočtu mimo účasti a aktivního přístupu posluchače též vlastní zpracování komplexního projektu manipulace s materiálem v závodě dle individuálního zadání a dále absolvování všech počítačových programů na podporu projektování MM.
Hodnocena je zde správnost výpočtů, vhodnost výběru manipulačních prostředků, originálnost řešení a technické zpracování projektu.

Učební cíle

Cílem prvního oddílu předmětu je seznámit posluchače s technologiemi hutní výroby a moderními technologiemi, označovanými jako nekonvenční, tvořícími nadstavbu základních výrobních technologií, přednášených v rámci předmětů "Technologie I a II".
Dalším cílem je v rámci druhého a třetího oddílu přednášek a cvičení dát studentům ucelený soubor informací o zařízeních pro MM, principech jejich činnosti, technickoekonomických parametrech a provozních vlastnostech, jejichž osvojení umožní absolventům spolu s kreativním myšlením optimální volbu manipulačních prostředků v technologických procesech a projektování manipulačních systémů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Docházka do cvičení je pravidelně kontrolována a účast ve výuce je zaznamenávána. V případě neúčasti je možné zmeškanou výuku nahradit s jinou studijní skupinou ve stejném výukovém týdnu. V případě, že náhrada není možná vypracuje posluchač náhradní zadání a výpočtové cvičení, případně vykoná náhradní konzultaci dle domluvy s vyučujícím.

Základní literatura

MARCINIAK, Zdislaw, J.L. DUNCAN and S.J. HU. Mechanics of Sheet Metal Forming. 2.ed. Oxford: Butterworth-Heinemann, 2002. 211 s. ISBN 07-506-5300-00. (EN)

Doporučená literatura

DVOŘÁK, Milan, František GAJDOŠ a Karel NOVOTNÝ. Technologie tváření: plošné a objemové tváření. 2. vyd. Brno: CERM, 2007. 169 s. ISBN 978-80-214-3425-7. (CS)
ŽÁK, Jan, Radko SAMEK a Bohumil BUMBÁLEK. Speciální letecké technologie I. 1. vyd. Ediční středisko VUT Brno. Brno: Rektorát Vysokého učení technického v Brně, 1990. 220 s. ISBN 80-214-0128-1. (CS)
SAMEK, Radko a Eva ŠMEHLÍKOVÁ. Speciální technologie tváření: Část I. 1. vyd. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2010. ISBN 978-80-214-4220-7. (CS)
SAMEK, Radko, Zdeněk LIDMILA a Eva ŠMEHLÍKOVÁ. Speciální technologie tváření: Část II. 1. vyd. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2011. ISBN 978-80-214-4406-5. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B3S-P bakalářský

    obor B-STI , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Základy výroby hutních polotovarů - plechy, profily, trubky
2. Plošné tváření nepevným nástrojem - principy a parametry, nástroje, stroje
3. Tvarování dílců z profilů - principy a parametry, nástroje, stroje
4. Tvarování dílců z trubek - principy a parametry, nástroje a stroje
5. Tváření osově symetrických dílců tlačením a vypínáním - principy a parametry, nástroje, stroje
6. Postavení MM v podniku, systémové pojetí, členění MM
7. Postup a metody projektování a racionalizace manipulace s materiálem
8. Automatizace v projektování manipulace s materiálem a řešení vlastních manipulačních procesů
9. Paletizace, kontejnerizace
10.Prostředky manipulace s materiálem - vibrační, šnekové a korečkové dopravníky, skluzy, žlabové a pásové dopravníky, válečkové a kladičkové tratě, lanové a závěsové dopravníky
11.Vozíky a jeřáby
12.Manipulace s materiálem ve skladech a jejich zařízení
13.Manipulační systémy ve slévárnách, kovárnách, lisovnách, svařovnách, obrobnách a při montáži, manipulátory a roboty, manipulace s odpadem, moderní metody manipulace s materiálem, směry vývoje a ekonomické hodnocení záměrů a projektů manipulace

Laboratoře a ateliéry

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Výpočet parametrů ohniska deformace při válcování
2. Výpočet energosilových parametrů tváření elastomery
3. Výpočty odpružování
4. Výpočet změny tloušťky stěn a kontrola tvářecí síly
5. Kontrola rozkladu sil a výpočet složek
6. Individuální zadání komplexního projektu manipulace s materiálem ve strojírenském podniku s použitím PC
7. Výpočty a sestavení tabulky hmotných vztahů, zobrazení toku materiálu
8. Zpracování projektu
9. Volba palety a výpočet parametrů pro návrh regálu skladu
10. Dispoziční řešení a optimalizace podnikové logistiky
11. Zadání a úvod řešení projektu manipulace ve skladu a stříhárně materiálu
12. Propočet manipulačních prostředků a řešení materiálového toku v zadaném projektu
13. Projekt manipulace v lisovně, řešení materiálového toku a rozmístění strojů v zadaném projektu, rozbor manipulačních prostředků INTRAMA, kontrola rozboru a zápočet